Film: Rope

År: 1948.
Regissør: Alfred Hitchcock.
Skuespillere: James Stewart, John Dall, Farley Granger, Cedric Hardwick, Joan Chandler.
Sjanger:
Thriller, krim.
Lengde: 80 minutter.

Rope handler om to smarte college kamerater som dreper en tidligere medelev i leiligheten deres. De gjør dette for å bevise at de er overorndet, og at de kan utføre det perfekte mord. Etter de får gjemt kroppen i en trekiste i stuen, holder de et middagsselskap for venner og bekjente av både dem og offeret, selvfølgelig uvitende om hva som har skjedd kun minutter tidligere. Men deres tidligere professor aner ugler i mosen!

Rope var en av de første Hitchcock filmene jeg så da jeg virkelig fikk øynene mine opp for film, og denne legendariske regissøren. Den er uten tvil en av mine favoritter, og kan se den om og om igjen!

I filmen eksperimenterer Hitch igjen med å filme hele filmen på et begrenset område, som han tidligere gjorde i Lifeboat (1943). I Rope er hele filmen lagd slik at de 80 minuttene vi ser er virkelig 80 minutter tatt ut av disse menneskenes liv, og viser historien i ett. Selvfølgelig kunne ikke hele filmen bli filmet i et langt opptak, så noen ganger i løpet av filmen blir det zoomet inn på en dørkarm eller en person’s klær slik at man ikke skal merke at det faktisk har blitt klippet og ordnet på i post-production.

Settet består kun av innsiden av leiligheten til Brandon og Phillip, med et kjøkken (som man ser gjennom døråpningen), spisestue, gang og stue, som skal være en typisk studioleilighet i New York med svære vinduer som dekker hele stueveggen. På utsiden av vinduene kan man se utover NYC, blant annet Empire State Building og Chrysler Building. For å få til dette ble det selvfølgelig brukt en svær duk, eller en cyclorama, som faktisk var den største noensinne brukt på et film-sett på den tiden. I løpet av filmen endrer himmelen seg til å bli solnedgang, mens skyene skifter frem og tilbake. Samtidig kan man se et blinkene neon-skilt med Hitchcock’s kjente profilbilde, som er hans lille gjestopptreden i filmen (han er jo kjent for å dukke opp i alle filmene sine).

^^ Dette må jo være den vanskeligste å oppdage i alle hans filmer!

Rope er basert på skuespillet fra 1929 med samme navn, skrevet av Patrick Hamilton. Det er løst basert på det ekte mordet utført av Leopold og Loeb, to studenter som drepte en 14-år gammel gutt i 1924 og ble dømt til livstid i fengsel. De sa de ville utføre det perfekte mord, og denne historien har vært inspirasjonen til flere filmer og TV-serier, men ingen så stor som Rope.

Det har vært mange spekulasjoner om legningen til Brandon og Phillip, og noen mener de er homofile, andre ikke. Det var kanskje ikke så vanlig for to menn å bo sammen på den tiden, og det at de skal være inspirert av Leopold og Loeb som de fleste også trodde var homofile, har fått flere til å tro det. Både Dall (Brandon) og manusskribenten Arthur Laurents var homofile, mens Farley Granger (Phillip) var biseksuell. Det er uten tvil en del hint, men for min del skjønner jeg ikke hvorfor noen absolutt må fundere på dette her fortsatt. Men da filmen ble utgitt var dette selvfølgelig et veldig tabu tema, og filmen ble i noen byer tatt av plakaten.

Det som er spenningen i filmen er at vi følger disse to morderene fra de begår drapet, og vi føler som seere at det er disse karakterene vi kjenner aller best. Så når professoren deres Rupert Cadell begynner å skjønne at noe er galt, gjennom alle hintene som blir gitt i de til tider vulgære samtaleemnene iløpet av dette middagsselskapet, sitter man som seer og tenker «blir de tatt?». Og man får virkelig klumpen i halsen av å vente i spenning på det som er klimakset i filmen!

Da Rope ble utgitt fikk den til dels lunkende kritikk, og ble sett på som upasselig. Filmen ble etter dette rett og slett borte, sammen med fire andre Hitchcock filmer som har blitt kalt «the 5 lost Hitchcocks». Hitchcock kjøpte tilbake rettighetene til filmene, og ga de til datteren etter hans død i 1980. I 1984 ble disse fem filmene utgitt på nytt, de andre fire var The Man Who Knew Too Much, The Trouble with Harry, Rear Window og Vertigo, de to sistnevnte har i senere tid blitt to av de mest elskede Hitchcock filmene!

Rope er virkelig et herlig mesterverk! Blant Hitchcocks utallige filmer er dette virkelig en som skiller seg ut, med både en fascinerende handling, fabelaktige skuespillere, og en eksperimentell filming. Det er bokstavelig talt en av de glemte skattene til Hitchcock, og en klassikere det absolutt er et must å få med seg!

 

 

Har du sett Rope?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s