Favorite 80s movies

Har satt sammen en liste med mine favorittfilmer fra 1980. 80-tallet var et helt fantastisk tiår når det gjelder film, i alle fall i mine øyne. Det var da Brat Pack filmene herjet kinolerretet og high school filmer for alvor tok overhånd. Det var da guvernøren i California var bedre kjent som The Terminator, og da vi alle ble kjent med det søte lille utenomjordiske vesenet E.T. Det er egentlig rett og slett bare å velge og vrake i fantastiske filmer fra 80-tallet, men her er de filmene jeg kom fram til som er mine absolutt favoritter fra 80-tallet!


9. Ghostbusters 1 & 2
(1984, 1989)


Tre parapsykologer bestemmer seg for å starte et firma hvor de jager og fanger spøkelser, fordi New York er tydeligvis fullt av dem. Mye morsomme hendelser som oppstår i filmen, og selvfølgelig et par ting som kan føre til store katastrofer. Men NYC har fått sine helter, så – «if there’s something strange in your neighborhood, who ya gonna call? Ghostbusters!»

Den første filmen kom ut i 1984 (og ble nominert til to Oscar, for beste musikk og best visuelleffekter), og toern i 1989. Men nå har det gått rykter i en god stund om at det kommer en tredje film, som skal ifølge ryktene bli utgitt i 2012, 28 år etter den første!

Jeg må nok si at jeg arvet min kjærlighet for Ghostbusters av storebroren min, for til sammen tror jeg vi hadde absolutt alle Ghostbusters relaterte leker det fantes på 80 og-90 tallet! (og ja, the Proton Pack var en av de, så vi også kunne ta knekken på spøkelser!) Har sett på de to Ghostbusters filmene så lenge jeg kan huske, og elsker de fortsatt like mye!

«Do you believe in UFOs, astral projections, mental telepathy, ESP, clairvoyance,
spirit photography, telekinetic movement, full trance mediums,
the Loch Ness monster and the theory of Atlantis?»
– Janine Melnitz (Annie Potts)

8. Dirty Dancing
(1987)


Dirty Dancing trenger vel ikke mye forklaring. Handler om Frances «Baby», som tilbringer sommeren sammen med familien på en resort. Men før hun vet ordet av det blir pappas lille jente forelsket i danselæreren på hotellet.

Selvfølgelig måtte jeg jo ha med denne fantastiske filmen! Faktisk så likte jeg den ikke så særlig  mye første gang jeg så den, men jeg skjønte tegninga etterhvert! Kjærligheten, musikken og ikke minst dansingen er jo til å dåne av, en utrolig must-see, som vant Oscar for best filmmusikk.

«Me? I’m scared of everything. I’m scared of what I saw, I’m scared of
what I did, of who I am, and most of all I’m scared of walking out of this room
and never feeling the rest of my whole life the way I feel when I’m with you.»
– Baby (Jennifer Grey)


7. The Breakfast Club
(1985)


The Breakfast Club handler om fem high school studenter som har gjensitting på en lørdagsmorning. Alle tilhører hver sin forskjellig stereotype, og sammen lærer de om livet, hverandre, og at de har mer til felles enn noe av de trodde.

Dette er antageligvis den mest klassiske high school filmen som fins, og den mest kjente fra Brat Pack gjengen. Den har en utrolig stor kultstatus, og man må reise langt for å finne noen som verken har sett eller hørt om den. Selvfølgelig måtte den få en plass på listen min, filmen er jo tross alt fantastisk.

«Dear Mr. Vernon, we accept the fact that we had to sacrifice a whole
Saturday in detention for whatever it was we did wrong. What we did
*was* wrong. But we think you’re crazy to make an essay telling you
who we think we are. You see us as you want to see us. In the simplest terms,
in the most convenient definitions. But what we found out is that each one
of us is a brain, an athlete, and a basket case, a princess, and a criminal.
Does that answer your question? Sincerely yours, the Breakfast Club.»
– The Breakfast Club
(Emilio Estevez, Anthony Michael Hall, Judd Nelson, Molly Ringwald, & Ally Sheedy)

 

7. Footloose
(1984)

 

Footloose handler om tenåringsgutten Ren som flytter med moren fra storbyen Chicago til en liten by i ingenmannsland som har forbud mot dansing og musikk. Han får fort venner, inkludert en liten romanse, og greier å overbevise alle om å arrangere en skoledans (utenfor byens grenser, selvfølgelig), samtidig som han prøver å kjempe mot byens overhode om å fjerne den vanvittige loven mot dansing.

Liker denne filmen skikkelig godt, den har drama, komedie, kjærlighet, dansing, og musikk (nominert til ikke bare èn, men to Oscar for beste musikk). Skikkelig tenåringsfilm som burde slå an hos alle som liker slike filmer. Og hvem vil ikke se unge Kevin Bacon danse rundt alene i en varebygningen, i skintight jeans, og hvit t-skjorte?!

«I tell you what I’d like to do – I’d like to fold a Playboy centrefold
into every one of Reverend Shaw’s hymnbooks!»

– Ren (Kevin Bacon)

5. Say Anything
(1989)

 

Say Anything handler om Lloyd Dobler, en allminnelig high school student som ikke har store mål her i livet, bortsett fra èn ting: han vil be ut Diane Court, den smarteste og mest prektige jenta på skolen. De er et lite sannsynlig par, men faller for hverandre alikevel, og bruker sommeren på å være sammen før hun skal flytte til England for å studere.

Elsker denne søte filmen så ufattelig mye! Det er umulig å ikke falle for Lloyd, og deres kjærlighet. Og vi har vel alle sett den mest kjente scenen (og sikkert en av de mest ikoniske fra 80-tallet), hvor Lloyd holder boomboxen over hodet utenfor huset til Diane, med sangen In Your Eyes av Peter Gabriel som fyller skjermen med søte toner. En absolutt must-see romantisk film!

«She’s gone. She gave me a pen. I gave her my heart, she gave me a pen»
– Lloyd Dobler (John Cusack)

4. Cocktail
(1988)

 

Cocktail handler om Brian Flanagan som har store planer om å bli rik, og tiltrekkes av alt som har med penger å gjøre, spesielt rike damer. Han gjør stor suksess som bartender, og etterhvert befinner han seg i Jamaica, hvor han faller for den alminnelige jenta Jordan. Men enhver kjærlighetshistorie har noen få bumps in the road, for å si det mildt.

Jeg elsker Cocktail! Liker den skikkelig godt, selvom den «vant» Razzie award for dårligste film. Men jeg mener det er en skjult perle av Tom Cruise sine filmer, og syntes det er 104 minutter som forteller en interessant og fascinerende historie, som i alle fall virker troverdig i forhold til mange andre filmer. Det er mange artige scener, og mye steamy romantikk. Man får virkelig lyst på en drink etter å ha sett Tom Cruise mixe ingredienser bak 4 feet of mahogony. Verdt å se, i mine øyne!

«I am the last barman poet / I see America drinking the fabulous
cocktails I make / Americans getting stinky on something I stir or shake/
The sex on the beach / The schnapps made from peach / The velvet hammer /
The Alabama slammer. / I make things with juice and froth / The pink squirrel /
The three-toed sloth. / I make drinks so sweet and snazzy / The iced tea /
The kamakazi / The orgasm / The death spasm / The Singapore sling /
The dingaling. / America you’ve just been devoted to every flavor I got/
But if you want to got loaded / Why don’t you just order a shot? / Bar is open!»

– Brian Flanagan (Tom Cruise)

3. Back to the Future 1, 2 & 3
(1985, 1989, 1990)


Back to the Future handler om tenåringsgutten Marty McFly i 1985, som er venn med en forsker som viser seg å ha oppfunnet historiens første tidsmaskin. Og før han vet ordet av det, befinner Marty seg i 1955, hvor han bokstavelig talt befinner seg på feil plass til feil tid, han forhindrer sine foreldre i å møtes for første gang! Marty må gjøre alt han kan for å rette opp i feilen sin, og komme seg tilbake til fremtiden! Men selvfølgelig oppstår det flere katastrofer, og i film #2 og #3 må han igjen rette opp feil som har blitt gjort i både fortiden og fremtiden for å få alt tilbake til normalt.

Dette er jo helt klart en kultklassiker, og er det virkelig noen der ute som ikke liker Back to the Future? Den er jo helt fantastisk, helt konge, helt rå! Jeg elsker trilogien, men det er selvfølgelig den første filmen som er best, og det var egentlig ikke ment at det skulle bli lagd to oppfølgere. Men den store suksessen til den første (som var nominert til 4 Oscar og vant èn for beste effekter), gjorde at de vurderte en oppfølger, og til slutt ble det bestemt at det skulle bli den trilogien vi ble vandt til. 

«Now, if my calculations are correct, once this baby hits
eighty-eight miles per hour, you’re gonna see some serious shit!»
– Doc Brown (Christopher Lloyd)

2. Top Gun
(1986)

 

Top Gun handler om jagerfly piloten Maverick og bestekameraten hans Goose som er blant de beste pilotene i verden, og får æren av å gå på jagerfly skolen, som av studentene blir kalt «Top Gun».

Hva mer kan man ønske seg, gutta får se jagerfly, og jentene får se kjekke mannfolk hisse seg opp, og i ny og ne ikke ha på seg klær. Me like! Men, joke aside, Top Gun har nærmest blitt en kultklassiker, og uten tvil Tom Cruise sin mest kjente film, fra høyden av hans karriere. Filmen har rett og slett alt man (burde) se etter i en film: drama, fart, spenning, romantikk, humor, bra musikk, og jeg lover det er noen tårevåte scener! Den ble også nominert til fire Oscar, og vant èn for sangen «Take My Breath Away». Absolutt en av mine favoritt filmer!

«You don’t have time to think up there. If you think, you’re dead!»
– Maverick (Tom Cruise)

1. The Blues Brothers
(1980)

 

The Blues Brothers handler om brødrene Jake og Elwood Blues, som skal skaffe $5 000 for å hjelpe barnehjemmet de vokste opp på. De utnevner seg selv som «On A Mission from God». Og for å gjøre dette på en ærlig måte finner de ut at de må sette sammen deres gamle bluesband. De kommer opp i en del problemer langs veien: en mystisk kvinne som er ute etter å drepe dem, en gjeng med nynazister, og et country & western band, samtidig som de blir forfulgt av politiet. Alt er med et mål i sikte, å holde en konsert for å tjene inn pengene, og selvfølgelig rekke å levere de inn.

Jeg har nok  aldri lagt skul på at The Blues Brothers er min absolutt favoritt film noensinne! Det er kanskje ikke det største mesterverket i min filmsamling, det er ingen kompleks film, men den har alt hva en god film trenger: action scener, mye komedie, høy kjendisfaktor og fantastisk musikk! Hva mer skulle man trenge i en film? The Blues Brothers er min absolutt favorittfilm gjennom tidene, og det er vel ikke mye annet jeg kan få sagt for å anbefale den, den anbefales til alle! En vanvittig morsom og underholdende film som er meget verdt å se! 😀

«It’s 106 miles to Chicago, we’ve got a full tank of gas,
half a pack of cigarettes, it’s dark, and we’re wearing sunglasses.»

– Elwood (Dan Aykroyd)

Hva er dine favoritt filmer fra 80-tallet?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s