Film: Oz – the Great and Powerful

For et par uker siden dro jeg, Hanne og Nina C endelig på kinotur igjen, føltes utrolig lenge ut siden sist!

https://i1.wp.com/www.filmequals.com/wp-content/uploads/2012/11/oz-the-great-and-powerful-movie-poster-02.jpeg

År: 2013.
Regissør: Sam Raimi.
Skuespillere: James Franco, Michelle Williams, Mila Kunis, Rachel Weisz, Zach Braff, Joey King, Tony Cox, Bill Cobbs.
Sjanger: Eventyr, fantasy.
Lengde: 130 minutter.

Oz – the Great and Powerful handler om sirkus tryllekunstneren Oscar som blir dratt inn i en tornado og lander opp i det eventyrlige landet Oz. Der har det vært en spådom om at en trollmann skulle redde dem fra den onde heksa, og at han skulle bli deres nye konge. Men så lett er det ikke, og av de tre hekse søsterene Theodora, Evanora og Glinda må han en gang for alle oppdage hvem av de som virkelig er ond og hvem som egentlig er den gode, før han kan redde innbyggerne av Oz.

Image33

Image39

Image45

Dette var en av filmene jeg hadde lyst til å få med meg på kino i år, og spesielt siden jeg liker The Wizard of Oz, som denne filmen skal være en forfølger av, og viser historien før The Wizard of Oz. Men jeg tror kanskje det var heller negativt å ha sett den i forkant, for jeg satt jo og skjønte mye av det som måtte skje for at det jeg har sett i The Wizard of Oz kunne foregå. Så følte at det ødela litt av spenningen, av en film som egentlig var ganske spennende tvers igjennom. Men det gjorde sitt til at jeg aldri helt greide å bli dratt helt med av filmen, siden den ikke greide å fenge med uforutsigbarhet. De eneste filmene jeg liker som er uforutsigbare er filmer man forventer at skal være det, enkle komedier eller chick-flicks. En såpass eventyrlig film som Oz skal jo være spennende, og det tror jeg den kommer til å være mer for de som ikke har sett The Wizard of Oz på forhånd.

Image47

Image43

Image40

Filmen er egentlig ikke basert på filmen The Wizard of Oz, siden rettighetene er eid av Warner Bros, mens Oz – the Great and Powerful ble lagd av Disney. Filmen skal derfor være basert på handlingene i de 14 Oz bøkene av L. Frank Baum, hvor den første selvfølgelig heter The Wizard of Oz. Men mye i Oz drar mange likheter til den originale filmen også, som ikke fantes i bøkene, som at Kansas scenene i begynnelsen av filmen er i svart/hvitt og det blir til farger når Oscar lander i Oz; de nevner flere ganger den velkjente yellow brick road, som aldri ble nevnt i bøkene; hvordan Emerald City ser ut, så vidt jeg kan huske er den helt prikk lik som i den originale filmen; de tre heksene er søstre, noe de ikke var i bøkene; den onde heksa er grønn (men Disney hadde ikke lov til å gi henne den gjenkjente vorten på haken hennes, og heller ikke helt den samme grønn-fargen).

Image37

Image52

Image34

Det var manusforfatteren Mitchel Kapner som ble inspirert til å utforske opprinnelsen til trollmannen etter å ha lest den sjette boken til L. Frank Baum. Tidligere Walt Disney Studios sjefen Jim Roth ble med som produsent av de samme grunnene, og det var nemlig hos Disney filmen til slutt fikk sin start i 2009. Året etter ble Sam Raimi tatt inn som regissør, og både Robert Downey Jr. og Johnny Depp ble tilbudt hovedrollen som Oz, før James Franco ble den som takket ja. Under filmingen valgte Sam Raimi og ha virkelige sett for skuespillerne, i stedet for kun en grønn skjerm, som er standard for en film som i hovedsak kun består av CGI.

Image41

Image44

Image46

Da filmen ble utgitt fikk den varierende kritikk av anmelderne, og mens noen syns den var strålende var det andre som stemplet den som et dårlig forsøk. Filmen fikk til slutt 60% på rottentomatoes.com. Men filmen har gjort det veldig bra på kino, og slo tilogmed noen Mars måned rekorder. Verden over har den hittil tjent inn over $450 millioner, og er den mest sette kinofilmen så langt i år. Disney har allerede lagt planer for en oppfølger, og rykter har det at skuespillerne har skrevet kontrakt for en ny film.

Image36

Image50

Image38

Oz – the Great and Powerful fenget meg dessverre aldri like mye som jeg hadde håpet. Tror ikke The Wizard of Oz var den beste filmen å lage en forfølger til, siden jeg følte at jeg skjønte hva som kom til å skje, og filmen ble derfor kanskje ikke like spennende for de som har sett The Wizard of Oz. Noe av det beste i filmen var uten tvil apen Finley og porselensdukken. Likte også i grunn James Franco og Michelle Williams som var helt fortryllende. Men for en gangs skyld likte jeg ikke Mila Kunis i denne filmen, og syntes faktisk hun spilte dårlig. Det absolutt beste i hele filmen var det visuelle. Kostymene til de tre heksene var helt fantastiske å se på! Og filmens utseende var ganske så magisk og fargerikt! Men utenom alt det vakre å se på slo aldri filmen helt 100% an hos meg, og den greide å føltes litt langtekkelig selvom det var mye spennende som skjedde hele tiden. Tror absolutt dette er en film de som ikke har sett The Wizard of Oz i forkant kommer til å nyte mer, noe jeg trodde skulle bli omvendt før jeg så filmen.

Image35
(Alle bildene er © Walt Disney Pictures)

Har du sett Oz – the Great and Powerful?

Reklamer

10 tanker om “Film: Oz – the Great and Powerful

  1. Jeg har sett den, men jeg så den dessverre på PCen, nedlastet… Jeg synes det så ut som det var OK kvalitet på den jeg så til å være filmet på en kino, men ser jo nå at fargene og slikt er jo ikke i NÆRHETEN en gang! Så gleder meg til å se denne når den kommer ut 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s