Ukens Film: Roman Holiday

Haha, bedre sent enn aldri! Dette er tredje gangen jeg prøver å få tid til å poste dette innlegget, etter at jeg skrev det i sommer og hadde tenkt til å legge det ut rett etter. Men det glemte jeg. Hadde tenkt til å poste det for et par måneder siden også, men det gikk visst i glemmeboka igjen. Men nå! Nå har jeg endelig fått ut finger’n og trykket publiser!

År: 1953.
Regissør: William Wyler.
Skuespillere: Audrey Hepburn, Gregory Peck, Eddie Albert, Hartley Power.
Sjanger: Komedie, drama, romantikk.
Lengde: 118 minutter.

Roman Holiday handler om prinsessen Ann som er på en stor og omtalt turne i de europeiske hovedstedene. Men den unge prinsessen føler seg presset og fanget av livet i isolasjon og den kongelige tilværelsen, og sniker seg derfor ut en kveld hun er på besøk i Roma. Hun ender opp sovende på en benk i sentrum av byen, da en amerikansk journalist finner henne og føler seg tvunget til å ta seg av henne. Det er ikke før dagen etterpå da han kommer på jobb og ser en artikkel om den forsvunne prinsessen, med henne fortsatt sovende i leiligheten hans at han oppdager at det er en prinsesse som sover på sofaen hans! Han går med på et veddemål med sjefen, uten å røpe noe, at han skal klare å få til et eksklusivt intervju med prinsessen, uten at hun aner noen ting! Men dette skaper selvfølgelig problemer da det etterhvert oppstår søte toner mellom de.

Har faktisk bare sett denne filmen to ganger, selvom jeg er stor fan av Audrey Hepburn. Dette er en kjærlighetshistorie vi har sett så mange ganger før, og er ganske så forutsigbar, selvom kanskje ikke slutten er det. Men filmen er uansett vanvittig søt og romantisk, og det beste med hele filmen er selvfølgelig den utrolig vakre og talentfulle Audrey Hepburn!

Filmen hadde en lang liste med potensielle regissørere og skuespillere, før det endte med William Wyler, Gregory Peck og Audrey Hepburn. Paramount hadde også først lyst til å spille inn hele filmen i Hollywood, men Wyler insisterte på at den måtte bli spilt inn i Roma. Dette betydde at mye måtte kuttes for å holde budsjettet nede, noe som er grunnen til at den ble filmet i svart/hvitt i stedet for farger, og ha en ukjent skuespiller til å spille Ann. Roman Holiday ble Audrey Hepburn’s første hovedrolle, og det er den første amerikanske filmen til å bli filmet i sin helhet i Italia.

(weheartit.com)

(weheartit.com)

Da filmen ble utgitt gjorde den det bra på kino, og endte på 9. plass over de mest sette filmene i 1953. Samtidig ble den hyllet av filmanmelderne og holder fortsatt 98% på rottentomatoes.com!  Året etter ble den nominert til hele 10 Oscar, og vant tre av de for manus, kostyme (den fantastiske Edith Head!), og Audrey Hepburn mottokk sin eneste Oscar for en filmrolle (hun ble tildelt æres Oscar etter hennes død).

Roman Holiday er uten tvil en udødelig klassiker, og en av de mest elskede romantiske komediene i filmens historie. Det er ikke uten grunn det er blitt en av Audrey Hepburns mest kjente roller, og det er ikke mange som gjør en så stor debutrolle, det bare beviser hvor fantastisk hun var! Filmen har både humor, romantikk, fantastiske rolleprestajoner og fortryllende omgivelser. Selvom det ikke er min favoritt film fra verken Hepburn eller Peck, så er det fortsatt ikke uten grunn den har fått sin ikoniske status!

(Alle bildene er © Paramount)

Har du sett Roman Holiday?

Reklamer

14 tanker om “Ukens Film: Roman Holiday

  1. i have never seen this! i always want to check out old movies but never take the time to do so. and i love some audrey and gregory 😉 ill add this to my list!

  2. Jeg har utrolig nok aldri sett denne filmen! Har selvfølgelig hørt om den mange ganger & den står på listen over filmen jeg SKAL se 😀 Tror jeg må prøve å få sett den før påskeferien, for da reiser jeg til Roma selv. Synes alltid det e gøy å «kjenne igjen steder» fra filmer, så den må ses før lørdag 😀

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s