Film: Silver Linings Playbook

I går kveld fikk jeg med meg den siste av de ni filmene nominert til Oscar for beste film!

Image1

År: 2012.
Regissør: David O. Russell.
Skuespillere: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Nero, Jacki Weaver, Chris Tucker, Anupam Kher, Julia Stiles.
Sjanger: Drama, komedie, romantikk.
Lengde: 122 minutter.

Silver Linings Playbook handler om Pat som etter 8 måneder blir skrevet ut fra et mental institusjon, og må bo hjemme hos sine foreldre. Grunnen til at han havnet på institusjon er fordi han banket opp en kar kona var utro mot han med, men til tross dette vil Pat, som ikke har pratet med henne siden han ble lagt inn, gjøre alt hva han kan for å bli gjenforent med kona. Han møter straks den unge Tiffany gjennom felles venner, og starter et usannsynlig vennskap med den like mentalt ustabile nylige enken. Vennskapet fører til at de inngår en avtale for å hjelpe hverandre å få noe de begge har lyst på.

Image28

Image4

Image25

Hadde høye forventninger til denne filmen, og tenkte meg at den kom til å være som David O. Russell’s forrige film, The Fighter. Men dessverre var den ikke like morsom, selvom den selvfølgelig er den morsomste av alle Oscar filmene. Det var en del crazy setninger som bare er utrolig bra skrevet, og filmen hadde en typisk dramedy følelse over seg, men med mest vekt på drama. Det er nok mest på grunn av alle de psykiske lidelsene vi blir introdusert for i filmen, med Pat, faren hans og Tiffany i spissen. Store deler av filmen føltes ganske flatt, men jeg var fortsatt utrolig nysjerrig på hvordan historien ville utvikle seg, og den siste halvtimen var uten tvil den beste. Jeg hadde håpet at den skulle være mer lystig og morsom enn den føltes ut som, men den kommer nok absolutt til å bli sett igjen.

Image34

Image31

Filmen er basert på boken ved samme navn skrevet av Matthew Quick i 2008. The Weinstein Company kjøpte faktisk rettighetene til boken allerede før den var utgitt, og det var Sydney Pollack som var ment som regissør, frem til han døde. Etter det ble historien overlatt til David O. Russell som brukte flere år på å fullføre manuset til filmen. Rollene var også ment for og tildelt flere andre skuespillere før det endelige valgtet falt på Bradley Cooper og Jennifer Lawrence. Russell var ikke helt solgt med å gi rollen til Lawrence, siden han syntes hun var altfor ung, kun 21 år gammel. Men hun greide absolutt å overbevise Russell om at hun var den riktige for rollen.

Image17

Image30

Da filmen hadde premiere under Toronto International Film Festival i høst ble den møtt av ros fra alle kanter og vant allerede sin første pris under festivalen. Filmen fikk etterhvert hele 92% på rottentomatoes.com, og spesielt de fire skuespillerne Cooper, Lawrence, De Nero og Weaver har mottat lovord fra filmkritikerne. Den har blitt nominert og vunnet utallige store priser i løpet av filmprissesongen, og er antageligvis i ferd med å ta med seg noen Oscar på lasset, med hele 8 nominasjoner for: redigering, manus, regissør, kvinnelige birolle (Jacki Weaver), mannlige birolle (Robert De Nero), kvinnelige hovedrolle (Jennifer Lawrence), mannlige hovedrolle (Bradley Cooper) og beste film. Dette er faktisk den første filmen siden 2004 til å motta nominasjoner i de fem gjeveste kategoriene, og den første filmen siden 1981 til å motta nominasjoner i de fire skuespiller kategoriene!

Image27

Image10

Silver Linings Playbook er en emosjonell berg-og dalbane av en film, nettopp hvordan det må være for rollefigurene. Pat som bipolar, faren hans med OCD, og Tiffany skjønte jeg ikke helt hva som gjaldt henne, med noe var det absolutt! Det var kanskje en smule slitsomt å se disse menneskene rett og slett lide psykisk gjennom hverdagen, men den fikk gjennom noen morsomheter til tider. Det var flere ting å le av i filmen, men jeg følte fortsatt den kunne vært enda mer morsom. Men det skal jo uansett også være en dramatisk film, for temaet i filmen er jo absolutt ikke morsomt. Når det er sagt så er skuespillerprestasjonene det beste med filmen, og Jennifer Lawrence er uten tvil det beste man får ut av å se den! Hun var rett og slett awesome å se på skjermen, og blir absolutt fornøyd hvis hun får med seg en Oscar statuett hjem for rollen som Tiffany. Jeg likte også kjempegodt forholdet mellom Pat og Tiffany, et ganske så utrolig vennskap, som naturligvis leder mot noe mer. Kjemien mellom Cooper og Lawrence var til å føle gjennom skjermen, og uten den hadde filmen ikke vært noenting. Silver Linings Playbook er både følelsesladd, vanskelig å se på, noe å le av, og romantisk, en komplisert blanding som gir en litt annerledes sluttresultat, men absolutt en film det er verdt å få med seg!

Image29

Image26
(Alle bildene er © The Weinstein Company)

Har du sett Silver Linings Playbook?

Reklamer

10 tanker om “Film: Silver Linings Playbook

  1. det begynner å bli pinlig å kommentere disse film innleggene dine, nok en film jeg ikke har sett;)

    //Krystall sliping fjerner arr etter acne, gjør huden jevnere, fjerner linjer, hjelper mot solskadet hud, mot store porer og pigmentflekker. Huden blir slipt, og jo oftere enn gjør det jo mer og lengre ned blir den slipt, men det kommer ny hud med en gang. Krystall sliping er et bedre alternativ til kjemisk peeling. 🙂

  2. Jeg har veldig lyst til å se den faktisk..så elsker jo jeg Bradley Cooper da…og fikk veldig sansen for J.Law da jeg så hennes Oscar fall og talen etterpå;) hehe.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s