Ukens Film: Lincoln

På onsdag var jeg på kino for å se den nest siste jeg har å se av alle Oscar filmene nominert til Best Film!

Image2

År: 2012.
Regissør: Steven Spielberg.
Skuespillere: Daniel Day-Lewis, Sally Field, Tommy Lee Jones, David Strathairn, Joseph Gordon-Levitt, James Spader, John Hawkes.
Sjanger: Drama, historie, biografi.
Lengde: 150 minutter.

Lincoln tar for seg tiden under den amerikanske borgerkrigen da President Lincoln kjempet med nebb og klør for å få gjennom den 13. grunnlovsendringen, som ville forby slaveri. Det er ikke bare landet som er i en indre konflikt, men Represetantenes Hus er splittet før stemmeavgivningen, og Lincoln og hans menn prøver seg så godt de kan, til enhver pris, å skaffe flertallet av stemmene. Men det er ikke bare på jobb Presidenten har vansker, privatlivet var heller ikke alt hva det virket som.

Image42

Image28

Image34

Jeg hadde faktisk ikke fått med meg så veldig mye hva filmen handlet om, annet enn om Abraham Lincoln. Historie har heller aldri vært mitt sterkeste felt, og faktisk ikke amerikansk historie, som man kanskje skulle trodd. Så det var visst ikke så mye jeg kunne om Lincoln som jeg kanskje visste før, og jeg lærte derfor ganske mye av filmen. Det er kanskje en fordel å vite litt om amerikansk politikk og historie for å føle at man henger helt med, det var til tider jeg faktisk ikke helt greide å skjønne alle ord og utrrykk. Men jeg var positivt overrasket over hvor munter stemning hele filmen hadde. Mesteparten av filmen hadde en mer lystig tone enn man skulle trodd en historisk drama ville hatt, og det gjorde filmen lettere å følge med på i 2 timer og 30 minutter. Den var faktisk ikke særlig langtekkelig, noe jeg hadde jo forventet at den skulle være. Jeg applauderer virkelig Steven Spielberg for den harmoniske blandingen av drama og den humørfylte undertonen i en film som så lett kunne vært gørr kjedelig!

Image30

Image26

Det var mye som sjokkerte meg i filmen, som jeg virkelig ikke hadde trodd. Måten Lincoln sine hjelpere skaffet stemmer på var jo juks og korrupsjon, hvis dette er sant er jeg jo rett og slett litt skuffet over at en såpass viktig del av amerikansk historie eksisterer på grunn av at stemmene ble kjøpt og betalt. Men, på den annen side så var jo utfallet selvfølgelig sånn det skal være. Visste heller ikke noe særlig om privatlivet til Lincoln og hans kone Mary Todd Lincoln. De hadde allerede mistet to unge sønner til sykdom, og etter Lincoln’s død omkom også deres yngste sønn. Mary Todd Lincoln slet psykisk resten av livet sitt mest på grunn av alt hun måtte gå gjennom, og Lincoln skal visst nok også ha fått påvist klinisk depresjon etter å mistet to av sønnene sine.

Image36

Image29

Spielberg brukte 12 år på å researche filmen, og har blant annet delvis basert seg på boken Team of Rivals av Doris Kearns Goodwin, som Spielberg uttrykte sin interesse for allerede før den var utgitt. Manuset gikk også sin rundgang før det endelige verket, og var innom mange forskjellige vinklinger av historien om Lincoln. Et av manusene tok for seg hele livet hans, mens en annen handlet om hele presidentperioden. Til slutt endte det som sagt kun om innføringen av den 13. grunnlovsendringen, i Januar 1865. Filmen begynte heller ikke med Daniel Day-Lewis i rollen som presidenten. Allerede i 2005 ble rollen tildelt Liam Neeson, som begynte intensivt å studere Lincoln. Men i løpet av de neste fem årene ble aldri manuset helt ferdig, og når filmen endelig skulle begynne produksjonen følte Neeson at han hadde blitt for gammel til å spille rollen, og den gikk etterhvert til Day-Lewis (som i utgangspunktet heller ikke var helt overbevist om å ta rollen). Merkelig nok, så insisterte Sally Field på at hun kunne spille Mary Todd Lincoln, selvom hun er 20 år eldre enn hun var i 1865. Hun måtte rett og slett trygle om å få en audition, og greide tydeligvis å overbevise Spielberg.

Image25

Image12

Filmen er blant annet nominert til Oscar for production design, som er vel så fortjent. Mye av det vi ser er så nær virkeligheten som mulig, og må være nøye studert for å få til. Kontoret til Lincoln er nesten en eksakt kopi av slik det var i virkeligheten, alt fra bøkene til tapeten. Tikkingen fra lommeuret til Lincoln i filmen er faktisk også det samme som i det ekte uret hans, som i dag befinner seg på et museum i Kentucky, og som han hadde på seg da han døde.

Image38

Image32

Da filmen ble utgitt mottok den fantastiske ord fra kritikerne verden over, og det er tydeligvis ikke bare amerikanerne som føler patriotisme av dette verket. Filmen har for tiden hele 89% på rottentomatoes.com, og det er selvfølgelig hovedrolleinnehaver Daniel Day-Lewis som mottar det meste av skryten. Jeg fant faktisk seks (og antageligvis uviktige) priser han var nominert til som han ikke vant, ellers har han håvet inn mer priser for rollen sin enn man nesten kan telle. Det er det mest sikre under hele søndagens Oscar utdeling at han kommer til å vinne for beste mannlige hovedrolle. Kanskje filmen tar med seg flere priser hjem også, med sine totalt 12 nominasjoner for: cinematography, production design, kostyme, redigering, lyd miksing, manus, regissør, musikk (selveste John Williams), kvinnelige birolle (Sally Field), mannlige birolle (Tommy Lee Jones), mannlige hovedrolle (Daniel Day-Lewis), og beste film.

Image40

Image14

Lincoln er en storslått historisk film, om en person som alle vet hvem er men kanskje ikke vet så mye om. Vi lærer ikke så mye om livet hans, men vi får et virkelig innblikk i hvordan han var som person. En ydmyk kar som Daniel Day-Lewis spiller helt til fingertuppene og så perfekt som sikkert er mulig! En velfortjent (fremtidig) Oscar til denne method-skuespilleren! Spielberg ser man også har lagt sjela si i dette verket, som han har brukt mer enn et tiår på å få til. Filmen kan kanskje ha sine litt kjedelige øyeblikk hvor man kanskje kan dette en smule av lasset, men man blir fort hentet opp igjen. Det blir en del politiske folk å holde styr på som også kan bli litt vanskelig, men selve poenget med handlingen burde uansett ikke være så vanskelig å skjønne og få med seg. Man føler også at man blir mer og mer oppspilt jo nærmere de kommer til avstemningen, og det er merkelig hvor stort klimaks dette faktisk er, når det kun er noen gamle mannfolk som sier ja eller nei, og vi alle vet også hvordan det ender. Men det er uansett et stort øyeblikk, og det var jo nesten så jeg fikk tårer i øynene når man ser gleden, jubelen og lettelsen til disse menneskene. Det er fantastisk å se et av de største øyeblikkene i amerikansk historie utspille seg på skjermen, og spesielt den mest elskede presidenten gjennom tidene. Spielberg har greid å gi ut enda et mesterverk, som er ganske så perfekt lagd tvers igjennom som mulig.

Image27
(Alle bildene er © DreamWorks)

Har du sett Lincoln?

Reklamer

12 tanker om “Ukens Film: Lincoln

  1. har ikke sett den (surprise;) men jeg skal se det. Det at Spielberg er regisøren, betyr for meg i utgangspunktet at det er en bra film. Filmene hans pleier å være bra.

  2. //kvelden igår var helt topp, og i kveld blir det kvalitetstid med mannen foran tven, og på menyen står skalldyr. ligger an til en deilig og rolig lørdagskveld:) kommer ikke til å angre på det i morgen:)

    Ønsker deg en super flott lørdag:)

  3. Likte filmen kjempe godt:) Fikk lyst å lære mer om ham som person. Hørt fra en som går på trinnet mitt på høgskolen som har hatt historie på universitetet før at det har vært noe rykter om at Lincoln kanskje «kjempet» for å kvitt slaveriet pga at det kunne hjelpe hans politiske karriere,men at han etter hvert gikk helhjertet inn for saken. Men vet ikke om det er sant.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s