Film: Les Misérables

For snart to uker siden dro jeg, Hanne og Nina C for å se Les Misérables, en film jeg lenge har hatt lyst til å se, og mest på grunn av Anne Hathaway.

Image1

År: 2012.
Regissør: Tom Hooper.
Skuespillere: Hugh Jackman, Russel Crowe, Anne Hathaway, Eddie Redmayne, Amanda Seyfried, Samantha Barks, Sacha Baron Cohen, Helena Bonham Carter.
Sjanger: Musikal, drama.
Lengde: 157 minutter.

Les Misérables tar sted over flere tiår av 1800-tallet og viser oss forskjellige historier til borgerne i et dystert Frankrike. Enten det er fattigdom eller kjærlighetssorg får vi et innblikk i livene til disse menneskene, som alle sentrerer seg rundt Jean Valjean. En tidligere fange som endelig er sluppet fri etter 19 år, og som ikke møter opp til høring i etterkant av løslatelsen. Da setter politimannen Javert ut på en eviglang jakt etter historiens helt Valjean.

Image23

Image7

Image2

Tror aldri det har tatt meg så lang tid å skrive om plottet til en film! Det var utrolig vanskelig å ordlegge meg uten å si alt for mye om handlingen, for mye av historien er flettet i hverandre for å komme seg til avslutningen av filmen. Før jeg så den hadde jeg minimalt med kunnskap om musikalen og boken, og visste så og si ingenting annet enn et par navn til karakterene, og at minst èn kom til å dø (det var jeg ganske glad for at jeg visste, for det var utrolig vanskelig å holde tårene tilbake, bra jeg var forberedt på den scenen!). Jeg likte i alle fall filmen, bortsett fra at det føltes ut som den holdt på i det uendelige. Lurer på om det er i det hele tatt noen som ikke kommer til å kommentere at den er langtekkelig, for det var den absolutt! Men til syvende og sist har ikke det så veldig mye å si om filmen er dårlig eller ei, og i tilfelle til Les Misérables skjønner man at det trengs over 2 1/2 time. Og den skulle opprinnelig være 4 timer lang!

Image31

Image28

Allerede i 1988 ble det diskutert om en filmadapsjon av den verdenskjente musikalen, og i 1991 ble regissørjobben gitt til Bruce Beresford, og skulle bli produsert av Cameron Mackintosh sammen med TriStar Pictures. Men ikke lenge etterpå endte hele prosjektet i hva som så fint blir kalt development hell, altså prosjekter som det ikke blir arbeidet noe videre på og som det aldri skjer noe med for å få det lagd. Ikke før i 2005 begynte Mackintosh å uttrykke sin interesse igjen for å gjøre musikalen om til film, og fikk med seg flere produsenter med på laget, før manuset ble ferdiggjort. I 2011 fikk Tom Hooper jobben som regissør, og de forskjellige rollene ble fyllt av mer eller mindre kjente skuespillere.

Image32

Image26

Image21

Filmen er basert på musikalen ved sammen navn, som først ble satt opp i Paris i 1980 før den ble tatt med til London’s West End i 1985. Musikalen er igjen basert på boken Les Misérables skrevet av Victor Hugo og utgitt i 1862, som er blitt kalt en av de største verkene fra 1800-tallet, og er fortsatt elsket verden over i dag. Den har også blitt filmatisert flere ganger, samt en radioserie fra 1937.

Image2d

Image13

Filmen er virkelig en musikal tvers igjennom med praktisk talt ingen dialog, og det føles faktisk nesten som om man ser på et teaterstykke, det er virkelig stort på alle måter! Det har blitt mye snakk om at Tom Hooper bestemte seg for at skuespillerne skulle synge på settet, og ikke med lip-sync som ellers ville blitt brukt. Ellers hadde all musikken og teksten blitt lagt på i post-production, og det ville absolutt ikke fått det til å høres like ekte ut som det gjør! Er i alle fall veldig fornøyd med den avgjørelsen, og det gjorde nok sitt til at det ble enda mer ekte følelser i sangene, når skuespillerne hadde mer frihet til hvordan de tolket sangene for hver eneste gang de fremførte på settet.

Image24

Image11

Det absolutt mest fantastiske i hele filmen var uten tvil Anne Hathaway, så der ble i alle fall forhåpningene innfridd! Hathaway som den fortapte Fantine er virkelig fantastisk, selv bare den korte stunden vi ser henne. Hun er sikkert bare med i 20 minutter av filmen, men hennes fremføring av «I Dreamed a Dream» kan være det som gjør at hun vinner sin første Oscar statuett om en måned. Samantha Barks var også ganske så fantastisk som Éponine, og hennes sang «On My Own» var også et av de beste øyeblikkene i filmen!

Image20

Image3

Filmen har mottatt gode anmeldelser med sine 70% på rottentomatoes.com og slo flere rekorder da den ble utgitt på kino. Den har også rekket å blitt nominert til en lang rekke med priser, og ble hedret med Golden Globe statuetter for beste musikal/komedie, beste mannlige hovedrolle i komedie/musikal (Hugh Jackman) og beste kvinnelige birolle i komedie/musikal (Anne Hathaway). Den har også blitt nominert til hele åtte Oscar (kostyme, sminke, original sang, production design, lyd mixing, mannlige hovedrolle, kvinnelige birolle og beste film). Så det blir spennende å se hvilke den tar med seg hjem!

Image30

Image22

Les Misérables er en storslått film om menneskers liv som blir innviklet i hverandre med et Frankrike i opprør som bakgrunn. Fattigdom, døden og livet er store temaer i filmen, og man skjønner virkelig hvorfor den heter det den gjør. Musikken er ganske så fantastisk, selvom filmen virkelig blir langtekkelig til tider, men den er i grunn verdt det. Det  blir neppe min favoritt film musikal, men den er absolutt verdt å få med seg. Men ha lommetørklet klar, det blir helt sikkert noen tårer underveis!

Image10
(Alle bildene er © Universal Pictures)

Har du sett Les Misérables?

Reklamer

18 tanker om “Film: Les Misérables

  1. niks, men jeg har uuutrolig lyst til å se filmen 😀 Den har mange av mine favorittskuespillere, og den virker helt fantastisk!

    Blir nok så jeg leser boken også, hehe 😀

  2. Jeg har ikke sett den, og vet egentlig ikke om jeg kommer til å se den. Er ikke så begeistret for musikaler, men må ærlig innrømme at jeg fikk mer lyst til å se den nå 🙂

    • Hvis du ikke er så begeistret for musikaler så kan det hende den blir litt langtekkelig, men den er uansett verdt å få med seg! Det er bare å ha litt tålmodighet 😉

  3. Denne har jeg veldig lyst til å se! selv om jeg også har hørt den er litt langtekkelig. Jeg har aldri sett hele musikalen, men hørt mye av musikken som er veldig fin. Også liker jeg godt Hugh Jackman!!

  4. Åh, jeg gleder meg så veldig til å se denne! Jeg så musikalen i London for litt over ett år siden, og fallt veldig for historien. Den var utrolig sterk og rørende, og jeg har lenge vært spent på hvordan den skulle overføres til film. Blir spennende å se 😀 Kjempefint innlegg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s