Ukens Film: The Wizard of Oz

Nevnte tidligere denne uka jeg endelig så denne filmen i sin helhet, noe jeg har hatt lyst til lenge!

År: 1939.
Regissør: Victor Fleming.
Skuespillere: Judy Garland, Frank Morgan, Ray Bolger, Bert Lahr, Jack Haley, Billie Burke, Margaret Hamilton.
Sjanger: Eventyr, familie.
Lengde: 101 minutter.

The Wizard of Oz handler om Dorothy som blir kastet inn i en tornado og ender i et eventyrlig univers. Der må hun legge ut på vandring for å komme seg til den mektige trollmannen i Oz som kan hjelpe henne hjem. På veien møter hun noen nye venner som også trenger hjelp, samtidig som hun må prøve å holde seg unna den onde heksa som søker hevn over sin døde søster.

Dette er virkelig en fantasifull film! Man blir jo nesten like dratt inn i denne eventyrlige verdenen som Dorothy, og man skjønner fort hvorfor dette er blitt til en av de aller mest elskede filmer gjennom tidene. Det eneste jeg personlig kunne vært foruten var fleste parten av sangene, bortsett fra selvfølgelig de mest kjente som sikkert alle har hørt uansett om de har sett filmen eller ikke. Men utenom det var det virkelig en fortryllende film, som det er synd jeg ikke har vokst opp med!

Filmen er basert på boken The Wonderful Wizard of Oz fra 1900 skrevet av L. Frank Baum. Boken gjorde stor suksess og ble satt opp på Broadway allerede i 1902, og hadde også blitt filmatisert tre ganger (to stumfilmer og en kort animasjon) før den kjente versjonen fra 1939. Bakgrunnen for filmatiseringen fra 1939 var den store suksessen til Disney’s Snow White and the Seven Dwarfs som i sin tid var tidenes største kinosuksess, og MGM greide å skaffe seg rettighetene til filmen i 1938. Manuset ble virkelig skrevet om opp og ned, av utallige forskjellige skribenter som ikke visste om hverandre. Til slutt ble det til et ferdig produkt som var et verk satt sammen av flere av de forskjellige manusene.

Filmen gikk også gjennom sin andel med regissører, og ble tilogmed filmet i to uker med Richard Thorpe bak kameraet før han ble sparket. Etter et par vikarer var det til slutt Victor Fleming (som i 1939 også lagde den heller ikke så ukjente Gone with the Wind!) som tok over jobben som regissør for filmen.

Noe som filmen ble kjent for når den kom ut var dens bruk av technicolor og sine spesial effekter. Fargebruken er brukt som en stor virkemiddel i filmen. De første minuttene er filmet i svart/hvitt, før Dorothy og huset hun er inni blir revet vekk. Når hun åpner døren etter at huset har landet igjen går hun ut fra svart/hvitt og inn i kanskje den mest fargerike scenen jeg har sett! Man blir nesten helt trollbundet av fargene og hvor livlig alt er! Settet i denne scenen er også helt fantastisk, det er både gigantisk og svært så kreativt, og får i alle fall meg til å ønske at jeg kunne rømme til dette magiske stedet!

Noe jeg merket at jeg satt og fulgte ekstra nøye med på var den lille hunden Toto! Dette er vel kanskje en av de mest kjente hundene i en live-action film, og som en hundeelsker var det umulig å ikke bli sjarmert av den lille hunden. Den var med i nesten alle scenene i filmen, og den trippet og fotfulgte Dorothy og vennene hennes gjennom hele filmen. For en hund! Måtte selvfølgelig lese litt om den, og i virkeligheten het hunden Terry (men byttet etterhvert offisielt navn til Toto) og hadde allerede spilt i flere filmer før The Wizard of Oz. Lønnen var $125 i uken, og tilbragte såpass mye tid med Judy Garland at hun ville adoptere hunden. Men treneren ville ikke gi henne opp, og hun fortsatte sin karriere innen film. Toto døde i 1945, og i 2011 ble det reist en statue av den legendariske hunden i Hollywood Forever Cemetary.

Men det er selvfølgelig Judy Garland som er den store stjernen i filmen! Hun vokste opp med å stå på scenen, men fikk sitt store gjennombrudd da hun i en alder av 16 fikk rollen som Dorothy Gale. Sangen «Over the Rainbow» er nok det de fleste er best kjent med av Judy Garland, og den holdt faktisk nesten på å ikke bli med i filmen! Det var noen som mente at Kansas scenene ble for lange og at det ikke sømmet seg. Men andre var veldig bestemte på at den måtte være med, og det var absolutt det rette valget. Sangen vant også filmen en av sine to Oscar statuetter!

Da filmen ble utgitt gjorde den ikke like stor suksess på kino som MGM hadde håpet på, og tjente kun et lite overskudd. Men anmelderne elsket filmen, og den ble året etter nominert til fire Oscar (Art Direction, Cinematography, Special Effects, Film), og vant to Oscar statuetter for beste musikk og beste sang (Over the Rainbow). Filmen har blitt en av tidenes mest elskede filmer, mye pga den ble mange ganger utgitt på nytt på kino verden over, samtidig som den i USA har blitt vist på TV så og si hvert eneste år, og har ført den fra generasjon til generasjon. Ikke rart at den har hele 99% på rottentomatoes.com. Det er også gjort undersøkelser på at The Wizard of Oz er den filmen i historien som har blitt sett på flest ganger når man regner med både kino, TV og video. Ikke uten grunn at den forblir en av de mest ikoniske filmene som eksisterer!


(weheartit.com)

The Wizard of Oz er jo virkelig en helt fortryllende film! Den er rett og slett magisk fra begynnelse til slutt, og jeg har hatt lyst til å se den hver eneste dag etter at jeg så den! Det vet jeg ikke om jeg har opplevd før, så den gjorde uten tvil inntrykk på meg! Synes også det er helt utrolig å tenke på at denne filmen er lagd for 74 år siden, og ser fortsatt like fantastisk ut! Det eneste jeg synes er leit er at jeg ikke har vokst opp med denne filmen, og den utrolige magiske stemning. The Wizard of Oz er kanskje den ultimate klassiker man må få med seg, og en film man nesten bare er nødt til å sette seg ned å se! Og leve seg inn i.


(Alle bildene er © MGM)

Har du sett The Wizard of Oz?

Reklamer

8 tanker om “Ukens Film: The Wizard of Oz

  1. Vi satte den opp i bygda både ei og to juler, og det så SYKT likt ut som originalen! Da jeg var lita derimot, var jeg SUPERredd for disse figurene… De skremte meg noe sykt. Så da passa det ikke SÅ godt at ei venninne hadde bilde av dem på døra si..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s