Ukens Film: Ratatouille

Denne så jeg rundt da den kom ut og likte den ganske godt. Men det skulle ta mange år før jeg fikk summet meg til å se den igjen!

År: 2007.
Regissør: Brad Bird, Jan Pinkava.
Skuespillere: Patton Oswalt, Lou Romano, Peter Sohn, Peter O’Toole, Brad Garrett, Janeane Garofalo, Will Arnett.
Sjanger: Animasjon, komedie.
Lengde: 111 minutter.

Ratatouille handler om den unge rotten Remy som lever sammen med familien sin i en fransk landsby. Men Remy vil noe mer enn å bare være en alminnelig rotte, han føler seg like mye knyttet til det å oppføre seg som et menneske. Og i tillegg har han et uvanlig talent for smak og matlaging. Ved et uhell blir han fraskilt fra familien sin og befinner seg plutselig i en av Paris’ mest populære restauranter, hvor han starter et uvanlig vennskap med ryddegutten på kjøkkenet.

Likte denne filmen umiddelbart da jeg så den etter at den kom ut. Tror dette er en av mine favoritt Pixar filmer, jeg henger med andre ord veldig etter med å få sett de mest populære Pixar filmene. Skal begynne å bli flinkere til å få med meg både nye og gamle Disney & Pixar filmer fremover, og et sted må jeg jo starte!


(weheartit.com)

Filmen hadde sin begynnelse i 2001 da Jan Pinkava kom på den originale historien til filmen. Men Pixar hadde ikke stor tro på det han hadde kommet opp med og ga filmen over til Brad Bird i 2005 for å gjøre den om til det som ble det endelige sluttresultatet. Da Bird tok over prosjektet gjorde han om flere ting, som f.eks at kokken Gustau er død, større roller til Colette og Skinner, og endret designet på rottene, som originalt så enda mer menneskelig ut og mindre som rotter.

Noe av det viktigste i filmen er maten. Det er maten som er virkelig kjernen i filmen, og mange av karakterene har virkelig en kjærlighetshistorie med mat, og lever for det. Animatørene brukte mye tid på å lære seg å kjenne mat enda bedre, og tok kurs på kokkeskoler, samt fikk hjelp av både amerikanske og franske gourmet kokker. Regissør Brad Bird fikk tilogmed «jobbe» i den kjente kokken Thomas Keller sin restaurant French Laundry i Napa Valley. Det var også han som lagde den mer eksklusive versjonen av retten ratatouille som blir lagd mot slutten av filmen.

Da filmen ble utgitt hadde den en av de dårligste åpningen av Pixar sine filmer, men tilgjengjeld gjorde den rekord i Frankrike hvor filmen tar sted. Til slutt endte den opp med å bli den femte mest innbringende Pixar filmen, og fikk samtidig gode anmeldelser fra kritikerne, og har hele 96% på rottentomatoes.com. Filmen ble nominert til fire Oscar (musikk, lyd redigering, lyd mixing, original manus) mens den fikk med seg en Oscar statuett for beste animasjons film! Dette var rekorden for antall nominasjoner for en dataanimert film, helt til Wall-E gjorde det enda bedre.

Ratatouille er en skikkelig hyllest til kjærligheten og kunsten for å lage mat. Kjendiskokken Anthony Bourdain har tilogmed sagt at dette er hans favorittfilm med fokus på mat og restaurantbransjen! Og det burde si litt. Animasjonen er helt fantastisk i filmen, og man savner virkelig ikke de håndtegnende Disney filmene som jeg ofte gjør. Noen ganger ser det ut som om det er ekte bilder, og ikke animert. Og Paris ser slående vakkert ut, som alltid. Filmen var kanskje en smule lang, men historien er både interessant og fascinerende, det samme er de veldig forskjellige karakterene. Ratatouille er absolutt en Pixar film det er verdt å få med seg, og en som gjør deg skikkelig sulten. Da har de jo absolutt gjort noe riktig!


(Alle bildene er © Disney)

Har du sett Ratatouille?

Reklamer

10 tanker om “Ukens Film: Ratatouille

  1. Sett filmen en del ganger:) Kristoffer han liker filmen godt og en helg han overnattet for et par mnd siden,så vi filmen 2 ganger iløpet av helgen:P

    SV;hehe, vi får prøve å få gjort noe med kinoabstinensene våres:) hehe. Kanskje gå på kino kommende helg? da får jeg lønning:P yay! Skal jobbe på lørdagen,men da bare til kl 15:00:) evt. kan vi ta det på fredagen:)

    Har bare sett 2 episoder( i know ,jeg er treig. ) ,har ikke hatt så mye tid til tvserier. men skal se videre:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s