Ukens Film: To Kill a Mockingbird

Ukens Film har visst blitt postet veldig sporadisk i det siste, men her kommer i alle fall en ny en!

År: 1962.
Regissør: Robert Mulligan.
Skuespillere: Gregory Peck, Mary Badham, Phillip Alford, John Megna, Brock Peters, Estelle Evans.
Sjanger: Drama.
Lengde: 129 minutter.

To Kill a Mockingbird handler om advokaten Atticus Finch i sørstats USA under depresjonen og som tar på seg jobben å forsvare en farget mann for å ha voldtatt en ung, hvit kvinne. Han opplever mye motgang blant innbyggerne for å forsvare en farget mann, men prøver så godt han kan å reise seg over det hele for å lære sine to barn om fordommer, og at alle er like mye verdt.

Dette er en historie jeg lenge har hatt lyst til å oppleve. Hadde merkelig nok aldri om denne boken på skolen og det er jo nesten litt forferdelig! Dette burde jo vært pensum når man lærer om amerikansk historie og/eller litteratur! Man må lete lenge for å finne en like viktig bok/film, og som gir et såpass innblikk i hvordan det var i det amerikanske samfunnet mesteparten av 1900-tallet. Blir aldri lei av å lese eller se filmer da segregering var på det verste, og dette er jo kanskje den aller mest kjente av sitt slag.

Filmen er basert på boken med samme navn utgitt i 1960, skrevet av Harper Lee. Året etter vant hun Pulitzer prisen for boken, og til tross for at To Kill a Mockingbird var hennes eneste utgitte verk ble hun tildelt the Presidential Medal of Freedom for hennes bidrag til amerikansk litteratur. Boken er inspirert av hennes oppvekst i et segregert Alabama, og hennes observasjoner av rasisme som barn. Karakteren Scout skal være basert på Lee selv, som den unge guttejenta, mens nabogutten Dill er basert på den senere prisvinnende forfatteren Truman Capote, som vokste opp sammen med Lee. Hun fant også inspirasjon i farens arbeid som advokat, og spesielt fra en kjent rettsak fra 1931 hvor 9 fargede gutter ble anklaget for voldekt av to hvite jenter.


(weheartit.com)

Selvom boken hadde vunnet Pulitzer prisen var studioet (Universal) ikke særlig interessert i å kjøpe filmrettighetene fordi den manglet både action og en kjærlighetshistorie. Produsenten Alan J. Pakula var ikke enig i dette og fikk overtalt regissør Robert Mulligan til å bli med på laget. Selvom de hadde først gitt rollen til både Rock Hudson og James Stewart, var det Gregory Peck som til slutt ble den første til å takke ja etter at han leste boken med en gang han ble tilbudt rollen som Atticus Finch. Gregory Peck fikk etterhvert møte Amasa Lee, faren til Harper Lee, som rollen hans var basert på, og de fikk fort et nært bånd. Dessverre døde Amasa Lee under filmingen, og Harper ga Peck klokken som tilhørte faren hennes. Peck brukte denne på Oscar utdelingen da han vant prisen for beste skuespiller for rollen som Atticus Finch.

Noe som var veldig viktig i filmen var hvordan byen Maycomb så ut. Alexander Golitzen og Henry Bumstead sto for art direction i filmen, og gikk så langt å rekonstruerte den lille, fiksjonsbyen Maycomb, Alabama. Byen ble bygd på backlot-en til Universal og besto av mer enn 30 bygninger. Flere av bygningene ble ikke bygget, men kjøpt da de egentlig skulle bli rivet for å lage motorveien i Los Angeles. I tillegg til dette ble rettsalen basert på den som fortsatt ligger i Monroeville, Alabama i dag, som Maycomb er basert på. Hele rettsalen ble gjenlagd på Universal til punkt og prikke. I dag er den ekte rettsalen et musuem for boken, filmen, Harper Lee og alle som har inspirert historien.

Da filmen ble utgitt ble den hyllet fra alle kanter. Mest av alt var det Gregory Peck som fikk både filmelskere og kritikerne til å prislove filmen, og som hjalp den til å få hele 96% på rottentomatoes.com. Året etter den ble utgitt ble filmen nominert til fem Oscar (beste film, musikk, regissør, skuespillerinne i birolle (Mary Badham), og cinematography) mens den fikk ta med seg tre Oscar statuetter hjem for skuespiller, art direction og manus. I ettertid har filmen blitt tatt inn i United States National Film Registry. Samtidig har den også blitt høyt rangert på lister over tidenes beste filmer og roller, mens Atticus Finch er blitt kåret til tidenes største filmhelt!

To Kill a Mockingbird er ikke bare en film man må få med seg fordi det er blitt en nærmest kultklassiker, men fordi dens historie er noe man burde sette seg inn i, la synke inn, og lære av. Rasisme er noe vi ikke kommer unna, og å lære om segregeringen i USA er selvfølgelig alltid noe som har fascinert meg. Det er ikke ufortjent at Atticus Finch har blitt kåret til den største filmhelten, med hans progressive tankegang, og som en som virkelig har forstått at alle er like mye verd uansett hva. Det er ikke lett å lære bort dette til de to barna sine (som også virkelig er noe av det beste med hele filmen, de var helt fantastiske og verdt å se filmen kun for de!), mens resten av byen trakasserer han for å behandle de fargede med respekt. Dette er en historie som burde vært obligatorisk å få med seg på skolen, og hvis ikke man har lært om den der er det bare å sette seg ned og se den!


(Alle bildene er © Universal)

Har du sett To Kill a Mockingbird?

Reklamer

12 tanker om “Ukens Film: To Kill a Mockingbird

    • Det var synd, du går glipp av mye fint 🙂

      Er ikke super glad i å bli tatt bilder av :p Men prøver å poste noen når jeg har brukt kameraet (som er sjelden jeg gjør)

  1. Har du lest boken, Nina-Martine? Den er helt fantastisk, og hvis jeg må velge meg bare en bok som favoritt så blir det denne. Filmen skal jeg se en vakker dag, for jeg har faktisk hørt at det er en god filmatisering. At filmen er gammel bryr meg ikke, jeg ser alt som virker interessant 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s