Ukens Film: The Dark Knight Rises

Dette ble visst litt forsinka og utsatt, men måtte selvfølgelig velge The Dark Knight Rises som neste Ukens Film! Så den som sagt på midnattspremieren, og skal forhåpentligvis se den to ganger til i løpet av uken som kommer!

År: 2012.
Regissør: Christopher Nolan.
Skuespillere: Christian Bale, Tom Hardy, Anne Hathaway, Joseph Gordon-Levitt, Marion Cotillard, Gary Oldman, Michael Caine, Morgan Freeman.
Sjanger: Action, drama, thriller.
Lengde: 164 minutter.

The Dark Knight Rises begynner 8 år etter forrige filmen sluttet, da Batman ble Gotham’s mest ettersøkede. Bruce Wayne har til gjengjeld blitt småkrøpelig og skadet etter tiden som Batman og har også gått i skjul. Men når den mest skremmende skurken som noensinne har truet Gotham dukker opp ser han seg nødt til å igjen ta på seg rollen som Batman og Gotham’s redning. Men veien for å redde byen fra total undergang blir vanskeligere enn Wayne hadde forutsett.

Veien til TDKR var en ny opplevelse for meg, aldri før hadde jeg gledet meg så mye og lenge til en film. Og tror vi må lete lenge etter en film som har hatt så stor ståhei rundt seg, allerede før den ble skrevet, laget og utgitt. Kanskje dette er en av tidenes mest etterlengtede filmer, og den med høyest forventninger blant publikum. Christopher Nolan hadde virkelig mye å leve opp til med dette verket, og i mine øyne fullførte han og leverte arbeidet sitt med glans og tusenvis av stjerner i margen! Dette er virkelig en av tungvekterne blant dagens filmregissørere, og er blitt en av de høyst respekterte i sitt slag. Det bor noe virkelig kreativt og genialt inne i den mannen, og han beviser det gang på gang, samtidig som han fortsetter å overraske oss. Det gjør han så virkelig med TDKR, og slutten på denne episke trilogien er virkelig som et slap in the face!

Selvom Nolan er en av vår tids beste regissørere, har han til gjengjeld å bli hedret med filmens gjeveste bemerkelse. Han har blitt nominert til tre Oscar (Film: Inception, Manus: Inception, Manus: Memento), men aldri for beste regissør. Venter i spenning om 2013 blir året!

Når jeg skrev ned navnene ovenfor (regissør og skuespillere), kan jeg ærlig talt si at jeg aldri før har sett en rolleliste med et såpass høyt kaliber! Fire av de har vunnet Oscar (Bale, Cotillard, Freeman og Caine), to har blitt nominert (Oldman og Hathaway), mens kun Hardy og JGL ikke enda har blitt sett på stemmeseddelen, men det kommer forhåpentligvis til å endre seg i fremtiden! Nolan har virkelig valgt sine skuespillere på øverste hylle.

Selvom Anne Hathaway lenge har vært en av mine favoritt skuespillere, var jeg hele tiden skeptisk (sammen med de fleste andre) til henne som Catwoman, og det uten å ha et forhold til Michelle Pfeiffer i rollen. Men Hathaway var virkelig mer enn fantastisk, og det er ikke ofte man ser noen som er såpass fierce og sassy som hun er i TDKR! Hun var helt fantastisk å se på skjermen, og stjal hver eneste scene hun var i!

Den store skurken i filmen var Bane spilt av Tom Hardy, som jeg kun hadde sett i Inception tidligere. Det var på forhånd mange som hadde reagert på stemmen hans i traileren og at den var veldig uforståelig. Men jeg reagerte mer i filmen! Følte den hørtes litt for mye lagt på og redigert i post-production, og den var liksom litt for ruvende selvom han har en mikrofon inne i denne masken sin. Men til gjengjeld var det masken og stemmen hans, og spesielt måten hvordan Hardy leverte det på som gjorde Bane til den fryktede terroristen han er, som virket både kald, arrogant og umenneskelig!

Vi hadde ikke sett mye til Joseph Gordon-Levitt i traileren, og det var mye hemmelighet rundt karakteren hans. Men det var til stor glede å se hvor stor rollen faktisk var, og det er bare å nyte å se han på skjermen i en fantastisk rolle! Han var både svært følelsesladet, sterk overlevelsesvilje, en virkelig fighter og kanskje den mest menneskelige karakteren i filmen, og JGL leverer alltid sakene sine!

En ting jeg savnet litt i filmen var å se mer Batman action, men på den annen side var det mye mer å se til Bruce Wayne, og i TDK syntes jeg det var for mye å se til Batman og for lite fokus på Wayne. Men det kan man ikke si om TDKR, det var jo nesten mer å se til han enn i de to forrige filmene til sammen! Og det er jo ikke noe jeg liker mer enn å se min favoritt skuespiller gjøre en fantastisk fremførelse, og dette var uten tvil hans beste prestasjon i de tre Batman filmene! Den Bruce Wayne vi først møter i TDKR er både såret, mistet troen på seg selv, og sliter med noen som helst tanker om fremtiden. Men han opplever nesten en oppstandelse i løpet av filmen, og samarbeidet mellom Nolan og Bale ga virkelig den mest verdige avslutningen vi kunne drømt om for Bruce Wayne! Og Christian Bale leverer nok en gang en strålende jobb på skjermen, og for tiden (i mine øyne) kjemper i toppen om årets beste filmprestasjon!

De øvrige rollene var jo også fantastiske, men de ble litt satt i skyggen av de andre, siden de hadde mindre roller. Men de leverte virkelig sakene sine de også, bortsett fra et ørlite øyeblikk fra Marion Cotillard’s side (de som har sett filmen skjønner nok hva jeg henvender til) som irriterte meg litt. Det var også to andre ting som irriterte meg i filmen, og det var hvor tydelig CGI var i noen scener (som er en skikkelig pet peeve fra min side) og at New York City ble brukt som Gotham. I Batman Begins og The Dark Knight valgte Nolan å la Chicago stå for landskapsbildene av Gotham, mens i TDKR ble velkjente panoramabilder av NYC brukt. Har alltid syntes det er litt irriterende når det blir skapt nye byer i filmer og de bruker en by som vi alle kan kjenne igjen og ser at det virkelig ikke er den det skal være i filmen. Og det var veldig tydelig at Gotham City var NYC, tilogmed Empire State Building ble sett i et oversiktsbilde.

Noe jeg ble svært positivt overrasket over var at filmen var faktisk til tider litt morsom! Det var ofte sarkastiske setninger og litt humor inne i bildet, og som får deg til å små le. Et deilig avbrekk i en ellers så svært alvorlig film. Jeg tror heller aldri jeg har måpt så mye under en film, og følte jeg så ut som en idiot der jeg satt og var nesten litt sjokkert og samtidig imponert over hva som skjedde på skjermen!

Da filmen ble utgitt gjorde den som forventet stor suksess på kino (til tross for det forferdelige som skjedde under midnattspremieren i Colorado, USA), og den håvet inn $160 millioner i løpet av åpningshelgen i USA, kun slått av The Avengers og Harry Potter and the Deathly Hallows Pt. 2 med den mest innbringende åpningshelgen noensinne. Det gjenstår selvfølgelig å se hvor mye filmen tjener på verdensbasis i løpet av tiden den regjerer på kino, men etter kun en uke er den godt i gang med å bli en av årets mest sette kinofilmer!

Kritikerne er også for det meste like positive til filmen som kinogjengerne og fansen, og den har 87% på rottentomatoes.com. Noen av anmelderne har tilogmed gått så langt som å sammenligne den med selveste The Godfather Part II!

The Dark Knight Rises er virkelig en episk film, akkurat som vi ble lovet. Den er en så verdig avslutning på den enestående trilogien Christopher Nolan har gitt oss, og virkelig mer enn jeg drømte om! Gjennom hele filmen sitter man bare å lurer på hvordan det hele skal ende, og det er uten tvil en uforutsigbar film, og for min del visste jeg aldri hva som lå rundt neste sving. Skuespillerene skinner på skjermen, og hele følelsen over filmen er til å ta og føle på. Man føler seg virkelig like hjelpesløs som Gotham’s innbyggere, og filmens spenningsnivå får deg til å sitte på kanten av setet! Man opplever så mange følelser gjennom filmen, og det er jo nettopp dette en filmskaper vil gi oss som seere. Måten alt blir levert på og samkjører perfekt gjør The Dark Knight Rises virkelig til den episke avslutningen vi ble lovet og forventet!


(Alle bildene er © Warner Bros)

Har du sett The Dark Knight Rises?

Reklamer

20 tanker om “Ukens Film: The Dark Knight Rises

  1. Kjempe bra skrevet Nina:) Er helt enig med deg i det du skriver! Må få sett den én gang til på kinolerretet føler jeg.hehe:P Var et par ting som gikk meg husforbi ettersom jeg ble helt oppslukt av filmen. Nå har jeg hørt gjennom soundtracket og jeg synes det var bra:D

    • Man må nesten se den mer enn en gang, var jo mye jeg ikke la merke til første gang, og scener man i grunn ikke får med seg. Er så sinnsykt mye som skjer! Har faktisk ikke fått hørt gjennom soundtracket enda, men skal selvfølgelig gjøre det 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s