Ukens Film: The Hunger Games

Da skal jeg endelig skrive om denne svært etterlengtete filmen! Ikke nødvendigvis fra min side, gledet meg jo til å se filmen, men ikke sånn som tydeligvis alle andre.

År: 2012.
Regissør: Gary Ross.
Skuespillere: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Elizabeth Banks, Stanley Tucci.
Sjanger: Action, drama, sci-fi.
Lengde: 142 minutter.

The Hunger Games tar sted langt inn i fremtiden, i nasjonen Panem som er det tidligere Nord-Amerika. Landet er delt inn i 12 distrikter og Capitol, og hvert år blir distriktene tvunget til å plukke ut en tenåringsgutt- og jente til å kjempe på et direktesendt realityshow, hvor bare èn står igjen som vinneren, mens de andre faller om og dør. 16 år gamle Katniss Everdeen tar plassen til sin 12 år gamle søster, og befinner seg plutselig i sitt livs kamp.

Så traileren til filmen for noen måneder siden, og det var etter å ha lagt merke til veldig mye buzz rundt omkring på internett, så jeg var selvfølgelig nysjerrig. Etter å ha sett traileren, og uten å vite noe særlig om handlingen, ble jeg overbevist at dette var en film jeg måtte få med meg, og det angrer jeg virkelig ikke på! Jeg skal ikke gå så langt og si at jeg skal lese boken (føler nesten at denne handlingen passer bedre, og blir mer dramatisk på film, men det er kanskje bare min mening?), men filmen falt uansett veldig i smak hos meg!

Når man leser handlingen, og når jeg hørte Jennifer Lawrence forklare den på Letterman så høres det jo hele veldig groteskt ut, og borderline kvalmende. At noen ser på folk som dør som underholdning, og det fikk meg virkelig nysjerrig over tankegangen til disse menneskene som ser på realityshowet. Noen som har mer innsikt til dette?

Men hvis man ser bort i fra underholdningsdelen av denne kampen, er det for Katniss en kamp om å overleve, og det er nettopp dette som fascinerer meg. De psykologiske tankene som går igjennom både henne og alle de andre deltakerne, og hvordan de er så forskjellige! Noen virker like hjernevasket som de som ser på realityshowet og nyter å drepe de andre, mens noen er som Katniss og bare er der for å prøve å overleve de andre og omgivelsene som heller ikke er noe enkelt å mestre over.

Og jeg var faktisk ikke klar over at omgivelsene kom til å være noe problem! Jeg hadde sett for meg at hele dette showet tok sted i en arena, et Colusseum lignende bygning, hvor de bare slåss mot hverandre til døden. Men det var det virkelig ikke, og det var jeg veldig glad for. Det ble jo mye mer spennende!

Siden filmen er satt i fremtiden og et dystopisk samfunn får den et sci-fi stempel, en sjanger jeg virkelig ikke er noe fan av. Men for de andre som er som meg, så er det ikke mye som tilsier at dette er en sci-fi film, bortsett fra hvordan Capitol ser ut (som er fantastisk Art Direction!), hvordan de går kledd der (og som er herlige kostymer!), og dette såkalte Hunger Games showet. Ellers er filmen heller en overlevelse film, med en stykk utrolig fierce Katniss i spissen!

Jeg kan ikke unngå å nevne de realityshowene vi nyter på TV, for det blir jo i grunn det samme, bare at sluttresultatet ikke er så dramatisk. Kan også tenke meg hvordan disse menneskene i kontrollrommet rett og slett kontrollerer hendelser i spillet, kan være en direkte hån mot realityshowene vi ser på, hvor produsenter kan gjerne stå bak noen av de mer dramatiske hendelsene vi ser på TV.

Skuespillerne i filmen er virkelig et stort pluss, og er rett og slett fantastiske! Stanley Tucci føler jeg alltid spiller ei skrue, og det gjør han like herlig her også! Elizabeth Banks er omtrent gjort ugjennkjennelig, men spiller en kald Effie formidabelt. Liam Hemsworth trodde jeg hadde en mye større rolle, og trodde at trekant dramaet mellom Gale og Peeta skulle være mer fremtredendee (kanskje neste film?). Josh Hutcherson gjør en ærlig fremførelse som Peeta, som viser et menneskes sterke og svake sider på det beste. Men den som uten tvil er størst i filmen er 21-åringen Jennifer Lawrence (og en av fjorårets Oscar nominerte), som den sterke Katniss. Det er mange som sier at The Hunger Games er det nye Twilight, men Katniss er i hvert fall ikke den nye Bella! I motsetning til henne er Katniss rett og slett bare helt awesome!

Filmen hadde kun premiere for en uke siden, men slo allerede rekorder i åpningshelgen! Den har også høstet bra kritikk fra anmelderne og har i skrivende stund 85% på rottentomatoes.com. Den neste oppfølgeren er allerede planlagt for en utgivelse i slutten av 2013, og det blir også mest sannsynlig en tredje film!

The Hunger Games lever uten tvil opp til alle forventinger! Det er en utmerket fremvisning med overlevelse som det store temaet. Det har blitt sagt at dette er den nye tenårings greia, men den passer like godt for voksne som for de unge. Overlevelsesmekanismen et menneske innehar er vel alltid fascinerende! Likte også at kjærlighet og trekantdrama ikke var mye å se til i filmen, og det for det meste var ren drama/action. The Hunger Games er uten tvil en film jeg kommer til å se igjen, og en film jeg absolutt anbefaler!!


(Alle bildene © Lions Gate Films)

Har du sett The Hunger Games?

Reklamer

8 tanker om “Ukens Film: The Hunger Games

 1. Flott omtale:) Nå som jeg nærmer meg slutten av boka så må jeg si at de har gjort en bra jobb med å adaptere boka til manus(hvis man sier det sånn). Grunnen at «the hunger games» blir sett som et «underholdningsshow» har mye av at de som har kontroll over Panem skal vise kontroll over de andre distriktene og hindre et nytt oppgjør. At de i capitol er mye bedre enn de andre osv.
  Værtfall det jeg fikk ut av boka:) Har lånt andre boka på biblioteket allerede:P

  • Hmm, var vel i grunn kun det jeg skjønte også… Selvom jeg hadde trodd det hadde bare lagd enda mer oppgjør :p Greide ikke å dy meg, så jeg leste handlingen i de to nesten bøkene. I know everything, haha :p

 2. Så gøy å høre at du likte den! Gleder meg veldig til å se den selv, må bli engang i løpet av påsken 🙂

  Sv: Så bra! Koselig å høre at det kommer noen til nytte 🙂

 3. Nina-Martine jeg vil på det sterkeste anbefale deg å plukke opp boken, det er noen nyanserer som dessverre blir litt borte i filmen. Blant annet ting som er viktige for forholdet mellom Katniss og Gayle, Katniss og Peeta, mer om Haymitch og sist men ikke minst mer om det korte men akk så hjerteskjærende vennskapet mellom Katniss og lille Rue.

  Det er en FANTASTISK trilogi og en meget god filmatisering også. Jeg føler nesten jeg kan garantere at du vil ha store problemer med å legge boken fra deg hvis du skulle bestemme deg for å lese den 🙂

  Helt enig i at Katniss er i en liga for seg selv sammenlignet med Bella. Katniss står på egne ben og kjemper for det hun tror på.

  Sci-fi er så mye mer enn hva folk er klar over tror jeg. Trodde absolutt ikke det var en sjanger for meg men nå har jeg lest flere bøker i sjangeren og jeg sier ja takk til mer.

  • Der overbeviste du meg litt i alle fall :p Skal nok få skvist de inn i min stadig økende samling med bøker, det bare hoper seg opp så altfor mange når jeg ikke bruker så alt for mye tid på lese dem, naturligvis :p

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s