Ukens Film: Twister

Da er det endelig på tide å oppdatere Ukens Film igjen! Denne filmen har jeg hatt tenkt til å både se og skrive om lenge nå, det var en stund siden sist!

År: 1996.
Regissør: Jan de Bont.
Skuespillere: Helen Hunt, Bill Paxton, Philip Seymour Hoffman, Cary Elwes, Jami Gertz.
Sjanger: Drama, action.
Lengde: 113 minutter.

Twister handler om en gjeng med tornadojagere, med ekteparet Bill og Jo i spissen. Men ekteskapet deres har gått duken, og Bill returnerer for å få henne til å skrive under skilsmissepapirene slik at han kan gifte seg med sin nye kjæreste. Men når den verste stormen på årevis truer USAs tornadobelte må de alle legge ut på jakt etter tornadoene, slik at de kan få satt et nyoppfunnet målingssystem i tornadoens vei, på alle bekostninger.

Husker ikke når jeg så denne filmen første gang, men jeg var nok ganske ung. Og det kan nok hende jeg så den etter at jeg var i USA og Universal Studios for første gang, hvor det er lagd en ride/attraksjon etter filmen. Der står man inne i et rom, og får virkelig oppleve en tornado og ødeleggelsene den lager på nært hold. Siden den gang har jeg vært fascinert at tornadoer! Det er nok derfor filmen slo an hos meg, men den er lagd på en ganske alminnelig måte, hvis jeg kan kalle det, man trenger ikke å være meterolog for å skjønne alt som foregår i filmen, og det er jo et pluss!

Visste faktisk ikke dette, men Twister er skrevet av den samme personen som skrev den forrige filmen jeg skrev om som Ukens Film (Jurassic Park), nemlig Michael Crichton, sammen med Anne-Marie Martin. Steven Spielberg hadde litt å gjøre med denne filmen også, men det var den kontroversielle regissøren Jan de Bont som fikk mest oppmerksomhet under filmingen. Det var rett og slett mye drama under innspillingen av Twister, og flere arbeidere sa opp på grunn av de Bont og hans vanskelige oppførsel og lite hensyn til crewet. Hovedrolleinnehaverne Helen Hunt og Bill Paxton måtte også gjennomgå en del. De slet begge med synet under hele innspillingen, pga scener hvor det ble brukt alt for sterkt lyssetting, og måtte ty til spesielle briller for å ta vare på synet.

Da filmen ble utgitt fikk den ganske blandet kritikk fra filmanmelderne, mens den var den nest mest sette filmen på kino det året den ble utgitt (kun slått av Independence Day). Twister fikk også æren av å bli nominert til både Oscar og Razzie (som priser de dårligste av de dårligste). Den ble nominert til Oscar for beste effekter og beste lyd (absolutt fortjent!), mens den ble nominert til Razzie for dårligste manus (som den vant) og dårligste kvinnlige birolle (Jami Gertz).

Twister er absolutt en film som får hjerte ditt til å banke fortere! Alle de forskjellige tornadoscenene er virkelig fantastiske, og nesten verdt å se bare for de! Det er et par dårlige CGI bilder i filmen som irriterer 16 år senere, og filmen er kanskje også litt forutsigbar. Men ser man bort i fra det er Twister en film man absolutt burde få med seg, og prøve å leve seg inn i. Da blir det bare en enda bedre filmopplevelse!


(Alle bildene er © Warner Bros & Universal Studios)

Har du sett Twister?

Reklamer

10 tanker om “Ukens Film: Twister

  1. SV;Har begynt å like de også:) Marita har en fra H&M som er lignende kom jeg på etter jeg hadde kjøpt den fra Depend:) Men det skader ikke å ha to stk:) Har ikke sett noe lignende i gull med den folieeffekten,eller ikke billige:)

    //hehe,bare å stjele vei:P Alltid fint med sånne lister(…også bra tidsfordriv:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s