Film: Jurassic Park

Kan faktisk ikke huske sist gang jeg så denne filmen, er sikkert minst fem år siden, og det er alt for lenge! Men fikk meg endelig til å se den igjen, og det var et kjært gjensyn!

 

 

År: 1993.
Regissør: Steven Spielberg.
Skuespillere: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Richard Attenborough, Ariana Richards, Joseph Mazello .
Sjanger: Eventyr, sci-fi.
Lengde: 127 minutter.

Jurassic Park handler om den rike John Hammond som har greid noe som var trodd umulig, han har klonet dinosaurene som ble utryddet for 65 millioner år siden, og har tenkt til å stille dem ut i en ny fornøyelsespark! Men under en omvisningstur før parken er ferdig for allmennheten går strømmen, og dinosaurene kan gå fritt på øya, og skaper like mye kaos som de fleste ville forutsett.

Ahh, Jurassic Park! Det er absolutt en av de filmene jeg har flest barndomsminner fra, og mest pga en eldre bror. Tror dette var den første skumle filmen jeg så, og det var nok så tidlig som i 5-årsalderen. Har faktisk et vagt minne av å se filmen i et hus jeg bodde i til jeg var 6. Så dette er en film som har fascinert meg nesten hele livet, og en som fortsetter å fascinere like mye! Og det var selvfølgelig stort første gang familien vår var i Orlando, Florida, hvor i en av fornøyelsesparkene en liten versjon av Jurassic Park eksisterer. Dinosaurene er nok langt fra ekte, men det var de jo ikke i filmen heller, og det er utrolig hvor ekte de ser ut, tilogmed 20 år etter!

For å lage de fantastiske dinosaurene vi ser i filmen ble det for det meste brukt CGI (data animasjon), noe Spielberg var veldig imot i begynnelsen. Men etter å ha sett noen klipp av hvordan det ville sett ut ble han overbevist. Det ble likevel lagd en T-Rex som ble brukt i filmen, som var 6 meter høy, 12 meter lang og veide nesten 6 tonn! I løpet av filmen får vi se syv forskjellige dinosaurer, men det er tyrannosaurus og velociraptor som er mest på skjermen. En ting jeg fant morsomt da jeg leste om filmen var alle de forskjellige kombinasjonene til brølene og lydene til dinosaurene i filmen, f-eks T-rex’ens brøl som er satt sammen av hund, pingvin, tiger, alligator, og elefant lyder! Skjønner virkelig ikke hvordan det er mulig å komme frem til det!

Filmen er basert på boken med samme navn skrevet av Michael Crichton. Den ble publisert i 1990, men allerede i 1989 var filmen i pre-production, og Crichton endte opp med å motta $2 millioner for bokens rettigheter allerede for den var utgitt! Det var med andre ord store forventninger for bokens suksess, og heldigvis ble det sånn! Da manuset for filmen ble arbeidet på var det veldig mye frem og tilbake, og skjebnene vi ser i filmen er ikke nødvendigvis de samme som i boken. Faktisk så ble det forandret hvem som ville overleve og dø av karakterene for hvert utdrag skrevet av filmmanuset! Det var også Spielberg som tok med i siste liten at han ville gjøre T-rex’en til filmens helt til slutt, i stedet for å ha den kjedelige slutten med at velociraptor’ene bare blir skutt, og det var det.

Da filmen ble utgitt slo den alle rekorder (og Steven Spielberg’s egen E.T.), og ble det mest sette filmen noensinne! Denne rekorden holdt den helt til Titanic kom på kino, som igjen ble slått av Avatar. Altså, kun to regissørere har hatt de fire siste filmene som har toppet listene (Spielberg og James Cameron). Jurassic Park vant ikke overraskende en god del priser, etter å blitt elsket av både publikum og kritikerne. Og heller ikke overraskende vant den Oscar for sound effects, visual effects, og sound. Selv synes jeg det er synd ikke John Williams ble nominert for soundtracket, for det er et av de beste i min mening!

Jurassic Park trenger egentlig ingen introduksjon. Blir overrasket (og sjokkert!), hvis det faktisk er noen som ikke har sett den! Det er uten tvil en av de beste filmene jeg har i min film samling, og det er ikke uten grunn at den er så elsket hele verden over. Spielberg er jo et geni i det han driver med, og Jurassic Park er jo inget unntak i hans utrolige samling!


(Alle bildene er © Universal Studios)

Har du sett Jurassic Park?

Reklamer

2 tanker om “Film: Jurassic Park

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s