Ukens Film: The Artist

Denne filmen vant tre Golden Globes i år, mottok hele ti Oscar nominasjoner på tirsdag, og kommer garantert til å stikke av med noen av de, om ikke den mest gjeveste av de alle!

År: 2011.
Regissør: Michael Hazanavicius.
Skuespillere: Jean Dujardin, Bèrènice Bejo, John Goodmann, James Cromwell, Uggie the Dog.
Sjanger:
Komedie, romantikk, drama.
Lengde: 100 minutter.

The Artist begynner handlingen sin i 1927, med den store stumfilm-skuespilleren George Valentin og den lavrangerte ekstra-skuespillerrinnen Peppy Miller som møtes på sett, og de legger fort merke til hverandre. Men noe mer blir det ikke og årene går, og snart blir rollene deres motsatt etter at snakke-filmer blir en stor hit.

Hørte om denne filmen først da den ble nominert til Golden Globe før jul, og ble selvfølgelig nysjerrig da den fikk så utrolig mye ros! Og bestemte meg selvfølgelig da den både vant stort på Golden Globe og ble nominert til nest flest Oscar av årets filmer at jeg måtte få den med meg! I Norge kommer den ikke på kino før 24 februar, men det er jo to dager før Oscar utdelingen, og med tid nok til å komme opp med sin egen vurdering. Da jeg først hørte om filmen var jeg selvfølgelig litt skeptisk, det er jo en stumfilm! Selv har jeg aldri fått med meg så særlig mange stumfilmer, selvom jeg elsker gamle filmer. Det har nok ikke blitt mer på meg enn noen glimt fra de mest kjente Charlie Chaplin filmene. Så for å være min aller første stumfilm jeg så hele av, fra begynnelse til slutt, kan jeg bare si jeg ble absolutt blown away, og den fortjener absolutt alle nominasjoner og priser den har mottatt, og vel så det!

Var jo selvfølgelig, som sikkert alle andre fra min generasjon, litt rart å sette meg ned og se en stumfilm. Derfor var jeg litt utålmodig i begynnelsen, og den virket bittelitt langtekkelig, men ellers hadde den en ganske god flyt. Det var enkelt å skjønne handlingen, det ble brukt en del av disse typiske bildene med tekst. Noen steder merket jeg at det kunne vært en fordel å kunne lese lepper, for det var ikke alt som ble tekstet. Men det jeg merket, var jo at det må jo være aldeles mer krevende å spille inn en stumfilm enn en hvilken som helst annen film! Det er jo bare å tenke seg hvordan det må være å miste stemmen, og skuespillerne må virkelig trå til med å spille fra tåspissen til hårstråene! Ble derfor dyktig imponert over skuespillerne i filmen, og spesielt de to hovedrollene!

Filmen er en perfekt blanding av komedie, drama og romantikk, så perfekt som det går an å bli! Små lo gjennom hele filmen, og det er absolutt en sånn type film som får deg både til å le og gråte, og føle de varme følelsene gjennom skjermen. Selvom jeg ikke kan kalles noen ekspert på stumfilmer, føltes den utrolig autentisk ut, som om den skulle vært laget i 1927!

Men kanskje noe av det beste i filmen for min del, som en hundeelsker, er den lille Jack Russell Terrier-en som eies av George Valentin i filmen. I virkeligheten er den spilt av Uggie the Dog (som også var med i Water for Elephants). Den lille skjønne skapningen er absolutt det mest vidunderlige som er med i filmen, og fremstår virkelig som en vidunder hund som kan få enhver til å falle for han!

Da filmen ble utgitt under 2011 Cannes Film Festival fikk den en umiddelbar suksess med Jean Dujardin som mottok prisen beste mannlige skuespiller, og filmen ble nominert til Palme d’Or. Etter at den ble utgitt i USA i november har den sikret seg ros fra alle kanter, og har imponerende 97% på rottentomatoes.com! Finner faktisk ikke ut hvor bra den har gjort det på kino, men det er jo tross alt ikke lenge siden den ble utgitt, og har fortsatt ikke dukket opp her til lands.

The Artist er desidert den mest sjarmerende filmen jeg har sett på lenge! Og uten tvil den beste jeg har sett så langt i år (selvom det ikke skal så mye til!). Den er i grunn bare helt fortryllende, og en fantastisk heder til Hollywood’s historie, og de nå antikke stumfilmene. Men The Artist viser at vi ikke trenger å bruke alle sansene våres for å nyte en film, og tar det opp igjen med fantastisk skuespill! Historien er skrevet perfekt for å kunne engasjere tilogmed dagens ungdom i en gammel måte å lage film på, og den er virkelig en film man absolutt må få med seg! The Artist er rett og slett et magisk mesterverk av en film!


(Alle bildene er © The Weinstein Company)

Skal du se/har du sett The Artist?

Reklamer

10 tanker om “Ukens Film: The Artist

  1. Jeg vet ikke om det hadde vært en film for meg, for jeg elsker å høre stemmen til skuespillere 🙂 Blir skikkelig utålmodig om det ikke er noen dialog eller lyd fra synging eller prating :p

    • Men det føltes faktisk ut som jeg hørte stemmene deres, var som om jeg forstilte meg de oppi hodet mitt :p Og i etterkant når jeg tenker på filmen så tenker jeg på «stemmene» deres og hva de sa, så jeg savnet virkelig ikke det å høre stemmene deres. Var så mye som skjedde, og fantastisk musikk i bakgrunn!

  2. Har lyst å se den nå:) Den filmen er visst nominert i en del kategorier i en britisk film pris utdeling. husker ikke navnet på den prisutdelingen.

    SV;Så bra:) jeg likte the voice kjempe godt!

    • Tror det er Bafta du tenker på, er vel den største britiske pris utdelingen. Og du burde absolutt få den med deg, tror jeg kanskje ville veddet pengene mine på at The Artist kommer til å stikke av med prisen for beste film!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s