Film: The Polar Express

År: 2004.
Regissør: Robert Zemeckis.
Skuespillere: Tom Hanks, Eddie Deezen, Nona Gaye, Peter Scolari.
Sjanger:
Animasjon, eventyr, familie.
Lengde: 100 minutter.

The Polar Express handler om en gutt som på julekvelden hopper ombord på et tog som dukker opp utenfor huset sitt. Gutten viser seg å ikke tro på julenissen lengre, men det kommer til å endre seg, når han oppdager at toget er på vei til Nordpolen og et møte med selveste julenissen!

Filmen er den nyeste av alle de fire julefilmene jeg har skrevet om, men troner definitivt høyt, og kanskje øverst? Elsket denne umiddelbart første gangen jeg så den, man blir så dratt inn i historien, og den er perfekt både for barn og for voksne. Den lille gutten som ikke tror på julenissen lengre er spesielt en de eldre kan kjenne seg igjen i, han ser på hele opplegget som bare tull og fanteri. Men når han endelig får se julenissen endrer det hele seg, og filmen er såpass magisk at det er nesten så jeg må begynne å tro på julenissen igjen!

The Polar Express er regissert av Robert Zemeckis (Back to the Future, Forrest Gump, Cast Away ++), som virkelig er en av mine yndlingsregissører. Spesielt de to julefilmene hans The Polar Express og A Christmas Carol er helt fantastiske, og bruker animasjon på en helt ny måte. Førstnevnte er tilogmed i Guiness rekordbok som den første filmen som ble filmet som en «first all-digital capture» film. Alle karakterene (bortsett fra kelnerne i «hot chocolate» scenen, for det ble for innviklet) er virkelige mennesker (de fleste av dem er spilt av Tom Hanks). Det vil si at de spilte scenene sine med sensorer på kroppen, og etterpå ble dette animert. Alle ansiktstrekkene er der, man kjenner jo igjen Tom Hanks i de fleste skikkelsene han spiller.

Som med den forrige filmen jeg skrev om (The Santa Clause), så er det Nordpolen som er det mest magiske i filmen! I motsetning til Julenissens verksted, så er Nordpolen i The Polar Express som en svær landsby. De fleste bygningene er tegnet etter kjente jernbanebygniner (som f.eks et stort selskap som lager vogner, og Penn Station i NYC).

Før det ble en film, var The Polar Express en kjær barnebok. Utgitt i 1985 av Chris Van Allsburg, som både skrev og tegnet alle tegningene. Retningen animasjonen i filmen tok var tydelig basert på tegningene i boken, og da jeg første gang bladde gjennom den trodde jeg den var laget etter filmen! Boken har blitt til en klassisk julebok for barn, og filmen har virkelig blitt en klassisk julefilm også. Selvom den fikk blandet kritikk av anmelderne, det samme fra kinogjengerne, hvor den fikk en litt humpete start. Men i etterkant har filmen blitt bedre mottatt, og har fått en nesten kultlignende status. The Polar Express ble også nominert til tre Oscar i 2005 for beste sang, sound editing, og sound mixing.

(weheartit.com)

The Polar Express er en helt vidunderlig film! Fortryllende og magisk tvers igjennom! Filmen har ganske mange spennende øyeblikk, som gjør det til en mer actionfylt julefilm. Men mest av alt gir den en skikkelig julefølelse, og får man til å ønske at man var gutten i filmen, bare for å kunne vite at nissen er ekte, for å bevare den virkelig magiske julefølelsen. Dette er også en av de filmene som man absolutt burde få med seg i surround sound, da virker det faktisk ut som om toget kommer rett inn i stua! Og selvfølgelig når Aerosmith gjør en skikkelig random gjesteopptreden mot slutten av filmen! The Polar Express er virkelig fantastisk, og en must av en julefilm!!

(Alle bildene er © Warner Brothers)

Har du sett The Polar Express?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s