Film: Jaws

År: 1975.
Regissør: Steven Spielberg.
Skuespillere: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss og Lorraine Gary.
Sjanger: Thriller.
Lengde: 124 minutter.

Jaws handler om Martin Brody, den nye politi sjefen på det lille øy samfunnet Amity Island i New England. Ikke lenge etter innsettelsen blir det oppdaget levninger av en jente på stranda, og mens alle i Amity byrådet vil si det var en båtulykke, er Brody overbevist om at det er et haiangrep det er snakk om. Sommeridyllen på den ellers så populære øya blir ødelagt da det viser seg at Brody har rett, og en svært intelligent hvithai sirkulerer øya mens den venter på sitt neste offer. I mens setter Brody, en lokal fisker, og en marine biolog ut på jakt etter haien.

Med å vokse opp med en eldre bror, er dette en av de mange filmene jeg så på så altfor tidlig (en annen jeg kommer på i farta, også av Spielberg, er Jurassic Park). Det er vel også på grunn av denne filmen at jeg alltid har vært veldig fascinert av haier, spesielt hvithaier, og en gang i tiden hadde lyst til å bli marine biolog. Men det ble nok lagt på hylla ganske fort. Uansett så er det i alle fall ikke tvil om at filmen gjorde inntrykk på meg!

Men det er ikke bare meg den forandret, den forandret også mye innen film generelt! Jaws er faktisk den opprinnelige blockbusteren (en film med stor suksss på godt norsk). Det var den første filmen som noensinne nådde $100 millioner på kino i USA, og dette tilogmed om sommeren, en tid som før ble regnet som veldig dårlig for kinofilmer. Nå til dags er det stort sett om sommeren årets største filmer blir utgitt, og det var Jaws som banet veien for dette.

 

Filmen er basert på boken Jaws skrevet av Peter Benchley i 1974. Han ble inspirert til å skrive boken etter flere hendelser i virkeligheten, blant annet Jersey Shore angrepene i 1916, hvor fire mennesker ble drept i løpet av 12 dager i juli. Det er en del forskjeller fra boken til filmen, hvor blant annet filmen fokuserer mer på haien, men det blir jo aldri helt det samme fra bok til film.

Haien er selvfølgelig det viktigste i filmen, og nå, 36 år senere, ser man ganske lett at det er for det meste en mekanisk hai som blir brukt i filmen. Tre stykker ble laget, og Spielberg ga «haien» navnet Bruce etter advokaten sin. Men under store deler av innspillingen ville den ikke funke sånn som den skulle, så kameraet ble ofte brukt som selve haien. Det vil si at man ser alt fra haiens synspunkt, noe som funket perfekt, for det gjør det jo bare enda skumlere, når man ikke kan se det man frykter mest.

I dag kan man forresten se to like kopier av haien i Universal Studios Hollywood og Universal Studios Florida.

(fra riden i Universal Studios Florida)

Filmen ga oss mange klassiske og gjenkjente scener. Den første er selvfølelig der vi ser det første offeret, Chrissie, bli drept av haien en sommer natt etter en fest på stranda. I virkeligheten ble Susan Backlinie (Chrissie) hektet på flere vekter som tilsammen veide over 130 kg, og som ble dratt til både høyre og venstre av to grupper med crewet på land.

En annen scene som man sent vil glemme er da Brody, Hooper og Quint er ombord på båten Orca, og Brody lokker haien med agn. Plutselig, ut av ingen ting, dukker haien opp ved kanten av båten, og en av de mest kjente setningene i film historien blir sagt i frykt av Brody: «You’re gonna need a bigger boat». Dette var faktisk ikke i manuset, og ble improvisert av Roy Scheider.

En av mine favoritt scener er der Quint forteller om hans møte med haier under WW2 og forliset til USS Indianapolis. Kort fortalt, skipet er mest kjent for å bringe viktige deler til atombombene, og for å bli truffet av torpedoer, og synke. Det led det største tapet i historien til den amerikanske marinen. Av 1 196 menn, sank ca 300 med skipet, mens 880 havnet i vannet. Haier var en av de største dødsårsakene, og kun 316 overlevde. I filmen forteller Quint en lang historie, men syntes at han forteller det på en så fascinerende, ekte måte at jeg blir bare dratt inn i det forferdelige han forteller hver eneste gang.

«…..and the idea was: shark comes to the nearest man, that man he starts poundin’ and hollerin’ and screamin’ and sometimes the shark will go away… but sometimes he wouldn’t go away. Sometimes that shark he looks right into ya. Right into your eyes. And, you know, the thing about a shark… he’s got lifeless eyes. Black eyes. Like a doll’s eyes. When he comes at ya, doesn’t seem to be living… until he bites ya, and those black eyes roll over white and then… ah then you hear that terrible high-pitched screamin’. The ocean turns red, and despite all the poundin’ and the hollerin’, they all come in and they… rip you to pieces……»

Det er kanskje ikke rart at filmen hadde konsekvenser for strandelskere. Sånn som folk ble redde for å dusje på hoteller etter Hitchcock’s Psycho (1960), var det betydelig mindre besøkede ved stranden etter Jaws ble utgitt. Filmen har dessverre også stor skyld i menneskers frykt for hai, og det har tydeligvis blitt mye vanskeligere enn det skulle ha vært å få haier fredet. Haier er ikke notoriske mordere som det blir vist i både filmen og boken, men menneske liv går dessverre tapt da haier tar de for å være sel, eller er bare svært nysjerrige. Men selvfølgelig, vi vet vel at ikke alt vi ser på film er ekte, vel?

Jeg har alltid elsket Jaws, og pleier å se på den om sommeren, det er jo en sommer film, selvom den kanskje får deg til å ikke få lyst til å gå i vannet, i steden for å få lyst til å nyte sjøen. Når det gjelder selve filmen, så liker jeg faktisk den første halvdelen best. Den andre halvdelen er det kun Brody, Hooper, Quint og selvfølgelig haien som vi ser, og alt tar sted på den lille fiskebåten Orca. Men selvom det kanskje kan bli litt langtekkelig til tider, er det en del intense scener, som snart følges at selve klimakset i filmen. Hele filmen er et mesterverk i seg selv, og en av de største verkene til en av de mest anerkjente regissørene i historien. Å glemmes, det kommer den aldri til å gjøre, og det er en film man absolutt må få med seg, bare på grunn av den kjente statusen den har, men mest av alt fordi den er et absolutt brilliant mesterverk!

Har du sett Jaws?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s