Film: Breakfast at Tiffany’s


År: 1961.
Regissør: Blake Edwards.
Skuespillere: Audrey Hepburn, George Peppard, Buddy Ebsen.
Sjanger: Drama, komedie.
Lengde: 115 minutter.

Breakfast at Tiffany’s handler om den eksentriske og naïve Holly Golightly. Den nye naboen hennes, en ukjent forfatter, Paul Varjak blir fascinert av den livsglade jenta, som livnærer seg på en litt mistenkelig måte. Mens deres forhold blir til et kanskje turbulent vennskap, prøver hun hele tiden å finne rikdom i form av en ektemann, samtidig som hemmeligheter fra hennes fortid kommer frem.


Så denne filmen for en del år tilbake, og falt for den øyeblikkelig! Det er umulig å ikke falle for Audrey Hepburn’s Holly Golightly, en av de mest elskede karakterene i historien, både på film og litteratur. Hepburn ble selvfølgelig nominert til Oscar for beste kvinnelig hovedrolle, men tapte til Sofia Loren. Filmen vant for beste sang og beste musikk, samtidig som den ble nominert for Best Art Direction og Best Writing.

(weheartit.com)

(weheartit.com)

Filmen er basert på boken til den kjente forfatteren Truman Capote. Boken med sammen navn som filmen, ble skrevet i 1958, mens historien var satt til 1940-tallet, i motsetning til filmen som skal være fra da den ble filmet. Noen forandringer blir det selvfølgelig når noe går fra bok til film, men det meste er ganske likt, bortsett fra noen av tingene som gjør boken kontroversiell, for å gjøre historien mer sømmelig for film. Selv leste jeg boken for to år siden, og er enig i at det er ganske mye som er likt. Lettlest er den også.

Audrey Hepburn er aller mest kjent for rollen sin som Holly Golightly, men selv syntes hun ikke hun var den riktige skuespilleren til å spille rollen. Capote syntes også det samme, som hadde hele tiden sett for seg Marilyn Monroe i rollen. Hepburn har også uttrykt hvor ukomfortabel hun var med å spille Golightly, som var en veldig utadvendt karakter, mens hun så på seg selv som en meget sjenert person.

(weheartit.com)

En ting filmen har fått mye refs for i ettertid, er Mickey Rooney som den asiatiske husverten i bygningen til Golightly. Det har blitt både nevnt at det er en rasistisk og stereotypisk karakter. Og det har selvfølgelig blitt sagt at den asiatiske Mr. Yunioshi i det minste skulle ha blitt spilt av en med asiatisk bakgrunn. I nyere tid har det tilogmed vært en del protester ved visninger av filmen.

Noe annet filmen er kjent for er selvfølgelig den ikoniske svarte Givenchy kjolen Hepburn bærer gjennom filmen. Det er faktisk den samme kjolen som blir brukt, bare med forskjellige hatter, sko og smykker. I 2006 ble denne kjolen solgt på auksjon som den nest dyreste film memorabilia noensinne til $807 000. Det dyreste er Oscaren Gone with the Wind vant for Beste film.

 

Det er ikke uten grunn av det var Givenchy som fikk æren av å kle opp Holly Golightly i filmen. Etter innspillingen av både Roman Holiday (1953) og Sabrina (1954) fikk Hepburn øynene opp for det franske motehuset Givenchy, og de innførte både et privat og profesjonelt vennskap, med Hubert Givenchy som hennes personlige stylist resten av livet.

Men det var ikke bare Givenchy og hans LBD som fikk anerkjennelse etter Breakfast at Tiffany’s. Den klassiske sangen «Moon River» av Henry Mancini ble verdenskjent etter den ble skrevet for filmen. I filmen hører vi både den originale versjonen, og Hepburn som spiller gitar mens hun synger på sangen. Under de første visningene av filmene ble det sagt at de måtte fjerne scenen, men Hepburn satte ned foten, og sangen ble værende i filmen.


(weheartit.com)

Breakfast at Tiffany’s er en klassiker, det er det umulig å nekte på, og selvom den kanskje kan bli kjedelig og smålig langtekkelig til tider, tar den det opp igjen i andre scener (som den ikoniske hjemmefest scenen!). Filmen er både morsom, romantisk og med litt drama på siden. Det er vel grunn nok til å se filmen, men med tanke på at det er en av de mest elskede filmene i historien er det en enda større grunn for å få den med seg. Hepburn er en fryd å se på skjermen i alle hennes filmer, men det er noe spesielt med Breakfast at Tiffany’s, og det er ikke uten grunn at det er hennes mest kjente rolle.

Dette er en film alle må se en gang i livet, enten man liker slike filmer eller ikke. Det er en del av film historien man bare må få med seg!

(weheartit.com)

Har du sett Breakfast at Tiffany’s?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s