Film: Apollo 13


År: 1995.
Regissør: Ron Howard.
Skuespillere: Tom Hanks, Bill Paxton, Kevin Bacon, Gary Sinise og Ed Harris.
Sjanger: Drama.
Lengde: 140 minutter.

Apollo 13 er den sanne historien om det som skulle blitt den tredje månelandingen. Men så langt kom de ikke, på grunn av alt som kunne gå galt virkelig gikk galt. Filmen handler om hvordan astronauten Jim Lovell, mannskapet, arbeiderne i kontrollrommet i Houston, og familiene til de livstruende astronautene takler de 6 forferdelige dagene astronautene tilbringer i verdensrommet, mens de prøver å gjøre alt de kan for å komme trygt tilbake til jorda.

«Houston, we have a problem»

Jeg har alltid elsket denne filmen! Det var faktisk ikke lenge etter at den kom ut  at jeg ble dratt inn av denne filmen mens Pappa pleide å se på den. Det er uten tvil denne filmen som har gjort meg fascinert av verdensrommet og hvor mye mennesker har gått gjennom for å komme seg dit. Men det er vel kanskje ikke så få som er fascinert av verdensrommet, det er jo noe en stor prosent av oss aldri kommer til å være i nærheten av, men fortsatt greier vi ikke å la være å tenke på alt som befinner seg, eller kan befinne seg der ute.

Denne filmen handler jo om en måneferd, og i 1970 var det en ganske mye større greie enn hva det er i dag. Filmen åpner med å vise en fest med flere av astronautene i NASA programmet og deres familier, mens de ser på de historiske øyeblikkene Neil Armstrong først setter foten på måneoverflaten. I dette øyeblikket forandret verden seg, og dette føler man virkelig gjennom skjermen.

Apollo 13 har også en fantastisk rollebesetning, med Tom Hanks i spissen, en av mine tre favoritt skuespillere gjennom tidene. Har også alltid likt Gary Sinise (Oscar nominert året før for Forrest Gump, enda en film med Tom Hanks), Kevin Bacon (Footloose, anyone?!) og Bill Paxton. Utrolige skuespillere som jeg ikke har noe å si imot!

Det er ikke bare jeg som setter utrolig stor pris på denne filmen, men den vant to Oscar i 1996 for Beste Redigering og Beste Lyd.  Samtidig ble den nominert til ikke mindre enn syv andre Oscar, deriblant Beste Film og Beste Kvinnelige birolle (Katleen Quinlan som Marilyn, kona til Jim Lovell), noe som var absolutt fortjent!

Filmen er basert på boka Lost Moon (som senere endret tittel til Apollo 13), skrevet av selve Jim Lovell, med hjelp av forfatteren Jeffrey Kluger. Jeg leste selv boken for noen år siden, og har nok tenkt til å lese den igjen. Synes i alle fall den var veldig gripende, og jeg skjønte så utrolig mye mer av filmen etter å ha lest boka. Det er også tydelig at filmen er en dramatisering, for det er noen småting som er fjernet for filmens skyld. Det første jeg kommer på er at det faktisk er fire «lag» med arbeidere i kontrollrommet i Houston, men i filmen hører vi aldri om mer enn det ene, ledet av Gene Krantz (Ed Harris ble nominert til Oscar for denne rollen). Hver av de fire lagene var delt inn i farger, og Krantz var leder av det hvite laget (og skjønte det er derfor det er en stor greie at kona har lagd en hvit vest til han for å bruke under romferden). Lurer på hvorfor de andre lagene ble tatt bort fra filmen, men det var vel for å gjøre Krantz’ rolle større og mer dramatisk.

Jeg elsket i alle fall boka, den var både spennende og lærerrik, og vil absolutt anbefale å lese den hvis du har/eller har tenkt til å se filmen.

Apollo 13 er en strålende film! Det har vært en av mine favorittfilmer de siste 10-15 årene, og det kommer den alltid til å være! Vil absolutt anbefale den til alle som er fascinert av Apollo programmet og romferder, men vil også si at det er en episk film som alle burde få med seg! Selvom det kanskje kan bli smålig langtekkelig til tider med filmens 2 timer og 20 minutter, men det er virkelig ikke mange minuttene mellom hver dramatisk hendelse, actionfylte øyeblikk, eller noe humoristisk. Samtidig er det en veldig emosjonell film, for astronautene som  prøver å holde motet oppe gjennom noe de ikke tror de overlever, mens vi ser familiene tilbake på jorden sitter tårefyllte og venter, mens de kanskje ser for seg hvordan livet kommer til å bli uten en pappa eller ektemann. Apollo 13 er  uten tvil en film som fanger deg som seer fra begynnelse til slutt, og jeg elsker den i alle fall herifra og til månen!

^^ Og helt til sist, min favoritt scene i en film noensinne, Apollo 13 launch.
Med surround sound er dette helt herlig, elsker denne scenen så utrolig mye!

Har du sett Apollo 13?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s