Film: Rear Window


År: 1954.
Regissør: Alfred Hitchcock.
Skuespillere: James Stewart, Grace Kelly, Thelma Ritter.
Sjanger: Thriller.
Lengde: 112 minutter.

Rear Window handler om L.B. «Jeff» Jeffries, en fotograf som etter en ulykke finner seg sittende i en rullestol med brekt ben. For å få tiden i den lille New York leiligheten til å gå sitter han hele dagen og følger med på hva naboene holder på med til hverdags. Men i en av leilighetene ser det ut som noe mystisk foregår, og det er ikke lenge før Jeff er overbevist om at det er et mord det er snakk om.

Dette er absolutt en av de mest elskede filmene i historien, og etter den kanskje noe overrated Psycho er dette uten tvil Hitchcock sitt beste verk! Det er mange år siden jeg så denne filmen for første gang, rundt da jeg først fikk øynene opp for Hitchcock og de brilliante filmene hans. Og dette ble min favoritt med en gang! Det skader ikke å ha James Stewart og Grace Kelly sammen på skjermen, to av mine favoritt skuespillere (også takket være Hitchcock og hans ofte gjenbruk av skuespillere).

Det som er mest fascinerende er selve settet. Vi ser alt som foregår på skjermen kun sett fra den lille leiligheten, og ut i den store bakgården hvor titalls leiligheter befinner seg. Det kan selvfølgelig fort bli kjedelig i lengden, men filmen holder seg levende når vi får innblikk i noen utvalgte beboere av leilighetene. Det nygifte paret som for det meste har rullgardinen trukket ned; Miss Torso, den unge, vakre danseren; Miss Lonelyhearts, en ensom kvinne som drømmer i stillhet om ekte kjærlighet; Mr og Mrs Thorwald, en smykkeselger og hans syke kone.

Og i tillegg handler historien om hva som foregår i Jeff sin leilighet. Han har en vakker socialite kjæreste, Lisa. Hun er klar for giftemål, men han synes hun er for perfekt, og aldri ville klart hans livstil som en backpacker av en fotograf.


Hele filmen handler om å løse mysteriet, om å finne ut om Thorwald virkelig har drept kona si. I sann Hitchcock stil leder filmen opp til et skikkelig klimaks, og det er bare å nyte spenningen gjennom hele filmen!

Hvis man kun skal se èn Hitchcock film, synes jeg dette er absolutt den man burde satse på! En mer perfekt film må man lete lenger etter, og den er fantastisk fra begynnelse til slutt. Skulle virkelig ønske jeg kunne tvinge alle til å se den, elsker den så utrolig mye!


Har du sett Rear Window?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s