Film: American Psycho

År: 2000.
Regissør: Mary Harron.
Skuespillere: Christian Bale, Josh Lucas, Justin Theroux, Chloë Sevigny.
Sjanger: Thriller
Lengde: 102 minutter.

American Psycho handler om Patrick Bateman, som er både ung, kjekk og svært suksessfull. Handlingen er satt til 80-tallet, da det materialistiske yuppie (Young Urban Professional) livsstilen var på sitt høyeste, og dette utnytter Bateman til det fulle. Han lar sitt morderiske psykopatiske alter-ego slippe løs, og da kan ingen være trygge.

 


American Psycho er ikke en spesielt skummel film, den er bare grotesk. Ja, den kontroversielle boken med samme navn skrevet av Bret Easton Ellis ble filmatisert med en del av de samme hendelsene som i boken. Men, filmen er ikke på langt nær like disturbing (det er virkelig ikke noe godt norsk ord å oversette dette til!) som boken, den er rett og slett til å bli kvalm av. Synes noen i alle fall, jeg elsker den, har lest den flere ganger, og det er en av mine yndlingsbøker! Elsker filmen like mye, kanskje litt takket være Christian Bale.

 

(weheartit.com)

(weheartit.com)

Christian Bale gjør en av sine beste prestasjoner i denne filmen (men nå begynner det vel å bli vanskelig å velge den beste!), og både Bale og filmen har hatt en kult lignende status i flere år. Men det var mye som skulle til for at Bale fikk spille rollen som psykopaten Bateman, og for at Mary Harron skulle få regissere. Produksjonsselskapet Lions Gate brukte flere år, frem og tilbake, fra den orginale meningen å ha Bale og Harron med på laget. Mange bedre kjente skuespillere og regissørere var knyttet til filmprosjektet, hovedsaklig Leonardo DiCaprio som til slutt droppet ut av filmen for å filme The Beach. Til slutt ble det for dyrt for Lions Gate, så Harron (som absolutt ville ha Bale som Bateman) ble endelig tilbudt filmen.

Et annet problem som oppsto var at veldig få eksklusive klesmerker o.l ville ha noe med filmen å gjøre pga den kontroversielle handlingen. Hvis man har lest boka skjønner man da at noe kommer til å mangle, halve boken er bare om Bateman som skravler i vei om alle de fine og flotte merkeklærene alle har på seg. Jean Paul Gaultier var en av de få som var OK med å være i nærheten av filmen og scenene hvor Bateman begår noen av de brutale mordene.

Så, det er kanskje ikke så vanskelig å skjønne at dette er en meget kontroversiell film. Men det som jeg liker ved den er at den samtidig er ganske så morsom. Boken er tross alt ment som en satire, og filmen er blitt lagd på en fantastisk bra måte, med en utrolig lik følelse som boken. Det er mye uenigheter om hendelsene i filmen er fantasier i hodet til Bateman, eller om menneskene i New York bare så er selvopptatte at de ikke merker en seriemorder ved siden av seg. Man kan jo tolke det som man vil, men forfatteren har selv sagt at det er det siste som er riktig, det skal tross alt være en satire.

(weheartit.com)

Filmen er verdt å få med seg for mange forskjellige grunner, som den kultstatusen den har, blandingen av grotesk og morsomme hendelser, Christian Bale, og selvfølgelig det faktum at det faktisk er en utrolig bra film. Det er selvfølgelig ikke alle som liker slike filmer, men den er absolutt en must see!


(weheartit.com)

Har du sett American Psycho?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s